Još više snage
6

Toyota GR Corolla vjerovatno stiže 2023. godine

D. B.
Toyota GR Yaris je jedan od najsnažnijih hatchbacka u Evropi i Japanu, no još snažniju verziju bismo trebali vidjeti 2023. godine.

Magazin Auto Express piše da će se GR Corolla pojaviti 2023. godine te da će koristiti isti motor kao i snažni Yaris, a u Evropi će biti konkurencija Fordovom Focusu ST i Hyundaijevom modelu i30 N.

Glasine o ovom modelu kruže već neko vrijeme, a zamjenik glavnog dizajnera u Toyoti Toshio Kanei je prošle godine rekao da je u fazi planiranja. Dodao je da planovi ne uključuju hibridni pogon.

GR Yaris pokreće 1,6-litarski trocilindrični turbobenzinac koji razvija 257 KS i 360 Nm obrtnog momenta i to u verziji za evropsko tržište. Japanska vezija isporučuje 268 KS. Motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem i sofisticiranim pogonom na sva četiri točka s Torsen diferencijalima s ograničenim proklizavanjem.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 5 sekundi, a elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 2300 km/h. Automobil je težak svega 1.280 kg, a isporuke u Evropi se očekuju u drugoj polovini godine.