Napredan i kompaktan
0

Toyota bZ4X će koristiti motor grupacije AISIN, BluE Nexus i DENSO

Klix.ba
Proizvođač električnih pogona AISIN udružio se sa BluE Nexusom i DENSO-om kako bi razvio eAxle sklop električnog pogona za novu Toyotu bZ4X.

Japanski Blue Nexus je kompanija specijalizovana za proizvodnju električnih pogonskih modula i električnih sistema. DENSO je dobavljač automobilskih komponenti za kojeg AISIN kaže da je "razvio i proizveo više od 20 miliona invertera od lansiranja prvog Priusa 1997. godine".

Komponenta pod imenom eAxle se sastoji od motora, mjenjača i pretvarača. Dostupan je u verziji od 150 kW za vozila sa prednjim pogonom i verzijama od 80 kW za prednji i zadnji dio vozila sa pogonom na sva četiri točka. Prema AISIN-u, "vrhunska električni domet je također postignut kroz optimalni magnetni dizajn motora, tehnologiju spajanja za skraćivanje krajeva namotaja, ulje niske viskoznosti za eAxle i tehnologije za smanjenje gubitaka kao što je novi RC-IGBT."

AISIN također kaže da "eAxle koja se montira na prednjem dijelu vozila ima smanjenu uzdužnu dužinu, a onaj koji se montira u stražnji dio vozila ima smanjenu visinu, pomažući u proširenju prostora za putnike i prtljažnik."