Premijera u Rovinju
2

Vozili smo sve MG modele: Nova marka na tržištu s ozbiljnim ambicijama

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Ne dešava se često da potpuno nova marka automobila dolazi na tržište, pa smo ovaj put imali priliku otkriti poznato automobilsko ime u potpuno novom izdanju. Velikom premijerom u Rovinju marka MG Motors stigla je u našu regiju i tržište Bosne i Hercegovine, pa smo isprobali i sve njihove modele.

Glamuroznom premijerom u Rovinju kompanija Grand Automotive Adriatic predstavila je ambiciozan plan uvođenja branda MG Motor na tržište Adriatic regije u 2022. godini. To podrazumjeva otvaranje 20 prodajno-servisnih centara do kraja godine, a već u u 2023. godini, plan je povećati broj prodajno-servisnih mreža na 40.

Početak prodaje vozila za tržište Hrvatske i Srbije planiran je 1. jula, a za tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije je 1. septembra ove godine.

Atraktivna ponuda MG Motor vozila obogatit će cjelokupnu automobilsku ponudu na Adriatic tržištu s modelima poput prvog električnog karavanskog modela MG 5, B-SUV modela MG ZS u benzinskoj i električnoj izvedbi, C-SUV modela MG EHS u plug-in hybrid varijanti i električnog SUV-a MG Marvel R.

Svi modeli dolaze uz jednu od vodećih garancija na tržištu - 7 godina i 150.000 km, što MG modele čini još atraktivnijim za privatne i poslovne korisnike.

Historija MG automobila

MG Motor automobilska je marka osnovana 1924. u Velikoj Britaniji. Utemeljio ju je britanski pionir automobilizma William Morris, vlasnik tadašnje tvrtke Morris Garages, po kojem je automobilska marka i dobila ime.

1920-ih godina ideja je bila razvijati MG u smjeru sportskih automobila pa je tako u svojoj bogatoj historiji MG srušio više od 40 svjetskih brzinskih rekorda i prozvan je najkvalitetnijim i najprodavanijim trkaćim automobilom na svijetu. U skoro 90 godina od osnutka utjecaj kompanije MG Motor raširio se na 5 kontinenata i obuhvaća 39 zemalja, a 2022. stiže i na područje Adriatic regije.

MG modeli danas

Vodeći se idejom "Kreiranja nove ere automobila", nastale su nove generacije automobila marke MG Motor kao što su modeli MG ZS, MG EHS, MG MARVEL R i MG 5. Istina, i nama i vama za prvo upoznavanje sa markom lakše bi bilo da ovi modeli imaju neka maštovitija imena.

MG ZS - Razvijen za život

Nedavno redizajniran MG ZS donosi u B-SUV segmentu izuzetno privlačnu kombinaciju uloženog i dobivenog. Prostranost i bogata serijska oprema, uz provjerene benzinske motore, čine ovaj model najprivlačnijim u ponudi marke MG za većinu tržišta.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

MG ZS dostupan je s dva benzinska motora, osnovu tako čini veći ali slabiji 1,5 DOHC VTI benzinac snage 106 KS pri 6000 o/min, dok moderniju opciju predstavlja jednolitreni T-GDI koji uz pomoć turba i direktnog ubrizgavanja goriva razvija 111 KS pri 5200 o/min uz 160 Nm okretnog momenta u rasponu između 1.800 i 4.700 okr/min. Snažniji turbobenzinac moguće je dobiti sa ručnim ili automatskim mjenjačem s 6 stepeni prijenosa, dok je slabiji atmosferac dostupan samo s ručnim mjenjačem.

Uz to ZS se može pohvaliti zaista izdašnom ponuda prostora, pa se nazad putnici mogu ugodno smjestiti i iza visokih vozača, dok je prtljažnik zapremine od 448 litara više nego dovoljan za sve porodične potrebe.

Dizajnerski i ponudom opreme i prostora ZS je jasno i posebno razvijan za ukus evropskih vozača. Originalno predstavljen krajem 2017. godine, 432 centimetra dug ovaj gradski SUV najzaslužniji je za streloviti povratak MG Motor marke na evropsko tržište, a posebno na području Velike Britanije gdje je MG Motor proglašen za najbrže rastuću marku.

Uz dobru ponudu prostora MG ZS na prvim kilometrima iznenadio nas je dobom kvalitetom materijala u unutrašnjosti i kvalitetnom izradom, te prema prvim najavama uz cijenu koja bi trebala biti ispod 40 hiljada KM svakako bi mogao postati primamljiv izbor i na našem tržištu.

MG ZS EV - 100% električan, 100% dostupan

Ono gdje MG Motor zaista ima velike ambicije je tržište električnih automobila. Uz zadržavanje odličnog odnosa uloženog i dobivenog imaju sjajnu priliku postati prepoznatljivi kao proizvođač dobrih i pristupačnih električnih modela.

Tako novi MG ZS EV želi kupovinu električnih automobila učiniti pristupačnijom nego ikad prije. Uz svježi dizajn, inovativnu tehnologiju te odabir između dva paketa efikasnih baterija za električni domet do 440 km ulazak u svijet električnih automobila nikada nije bio dostupniji.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

ZS V je dostupan s dvije veličine baterija - Standard (50,3 kWh) i Longe Range (70 kWh). Zahvaljujući tome može ponuditi ukupan domet od 320 do 440 km prema WLTP-mjerenjima, ali je istovremeno moguće puniti ga na ultrabrzim DC-punjačima snage do 92 kW kada je moguće napuniti bateriju od 5 do 80 odsto kapaciteta za oko 40 minuta.

Uz odlične električne karakteristike ZS EV je jednako napredan i na ostalim poljima pa je zaradio pet zvjezdica na EuroNCAP-ovom testu sigurnosti, a za komfor i praktičnost ima i zanimljiv sistem V2L koji omogućuje punjenje vanjskih električnih uređaja (do 2500 W)

Neka tržišta su već prepoznala ovaj privlačan model. MG ZS EV doživio je tako trenutačni uspjeh kada se pojavio na dijelu evropskih tržišta krajem 2019. godine, pa se više od 15.000 kupaca odlučilo na kupovinu ovog modela već u prvoj godini prodaje. Tako je ZS EV završio pri vrhu tabele najprodavanijih električnih automobila u V. Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Francuskoj.

MG5 Electric - Prvi električni karavan na svijetu

Treći MG kojeg smo upoznali u Rovinju također je jedinstvena ponuda na tržištu. MG Motor model MG5 predstavlja kao prvi električni karavan na svijetu. Potpuno opremljen, praktičan i cjenovno dostupan porodični automobil u ponudi se pojavljuje s dva nivoa opreme, s dva kapaciteta baterije i četiri boje karoserije.

Novi MG5 Electric dostupan je od marta 2022. godine širom Evrope, te je četvrti MG-model u ponudi i prvi potpuno električni karavan na svijetu.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

MG5 kombinuje kompaktne proporcije i izuzetnu praktičnost, pa uz prostranu putničku kabinu nudi i prtljažnik zapremine od 479 litara do gotovo 1.400 litara s preklopljenim zadnjim sjedištima.

Uz to MG5 nudi i vrlo dobre performanse i uvjerljiv domet od 400 km i mogućnost trofaznog AC-punjenja snagom do 11 kW ili brzog DC-punjenja snagom do 87 kW.

MG5 je zanimljiv jer nudi dva kapaciteta baterije i dva nivoa opremljenosti. U verziji Long Range baterija kapaciteta 61,1 kWh omogućuje domet od 400 km (WLTP), a prednje točkove pogoni elektromotor snage 115 kW (156 KS) te 280 Nm okretnog momenta. Verzija Standard Range dolazi s baterijom kapaciteta 50,3 kWh koja omogućuje doseg od 320 km (WLTP), a u spomenutoj konfiguraciji snaga elektromotora iznosi 130 kW (177 KS) i 280 Nm okretnog momenta.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Bez obzira na odabranu varijantu pogonskog sklopa, na raspolaganju su dinamične performanse, s ubrzanjem 0-100 km/h za 8,3 s i najvišom brzinom od 185 km/h.

MG EHS Plug-in Hybrid - idealna prelazna opcija

MG EHS sa svojim naprednim pogonskim sklopom nudi 100% mobilnost bez emisija u svakodnevnoj vožnji, a da vozač pritom ne mora previše brinuti o dometu, dok istovremeo na raspolaganju ima i vrlo uvjerljive performanse iz pogonskog sklopa koji kombinuje električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Prostran i moderan SUV dug je više od 4.7 metara, a uz 1,5-litarski turbobenzinaci električni motor raspolaže sa ukupno 258 KS. TO garantuje odlične performanse ali i vrlo tihu i ugodnu vožnju, pa EHS ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,9 sekundi i ima najvišu brzinu od 190 km/h.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Odlične performanse u ovom slučaju ne znače i veliku potrošnju i emisiju štetnih gasova, naprotiv. Tako emisije CO2 iznose samo 43 g/km, a dostupan je i električni domet od 52 km (WLTP), zahvaljujući bateriji kapaciteta 16,6 kWh. U kombinaciji rada 1,5-litrenog benzinca i elektromotora, MG EHS prema WLTP-u troši samo 1,8 l/100 km. Koristeći punjač Type 2, MG EHS se može napuniti od nule do 100 posto u samo četiri i pol sata. Ove odlične vrijednosti EHS može zahvaliti i vrlo inovativnom 10-stepenom automatskom mjenjaču.

Model MG EHS stigao je u Evropu još 2019. godine kao SUV C-segmenta i veća alternativa modelu MG ZS.

MG Marvel R Electric - Pravi izlog dizajna i tehnologije

Na regionalnoj premijeri imali smo priliku isprobati i najveći novitet marke MG. Napredni i savremeni Marvel R pozicioniran je u sami vrhu ponude modela marke MG, a namijenjen je kupcima koji traže malo drukčiji električni SUV.

U isto vrijeme Marvel R podiže stndarde u pogledu modernog dizajna, luksuza, performansi, tehnologija i infotainmenta uz 19,4-inčni dodirni ekran.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Pogonski sistem za Mravel R može sadržavati dva elektromotra i u tom slučaju na raspolaganju je zadnji pogon, ili čak tri elektromotora kada Marvel R dobija i sve prednosti AWD pogona na sve točkove. U verziji sa zadnjim pogonom ovaj atraktivni SUV ima 180 KS dok u verziji sa tri motora i pogonom na sve točkove ima čak 288 KS.

Obje verzije koriste bateriju od 70 kWh, a domet vožnje kreće se od 370 do 402 kilometra. Performanse su zaista uvjerljive i u rangu su pravih sportskih automobila, pa od 0-100 km/h Marvel R stiže za 4,9 sekundi uz najvišu brzinu od 200 km/h kod AWD-verzije.

Uz odlične performanse Marvel R nas je zaista iznenadio bogatom serijskom opremom i vrlo prostranom unutrašnjosti koja je obložena izuzetno ugodnim i kvalitetnim materijalima ugodnim na dodir.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

MG Marvel R nudi vrlo napredno vozačko okruženje, te je prvi evropski MG s novim infotainment sustavom iSmart kojim se upravlja 19,4-inčnim dodirnim ekranom.

Opravdano velike ambicije

U 2017. godini komapnija MG Motor postaje najbrže rastući brand u Velikoj Britaniji, Tajlandu, Čileu i Australiji, a 2018. kompanija MG Motor posjeduje 323 prodajno-servisnih lokacija širom svijeta sa stopom rasta od 51%. Također, ta je godina za kompaniju MG Motor "godina prekretnice prodajnog uspjeha" zbog brzog rasta prodaje: 64% u Južnoj Americi, 104% u Velikoj Britaniji, 107% u Aziji, 534% na Bliskom istoku, 708% u Oceaniji.

Nadalje, 2019. godine globalni volumen prodaje MG automobila raste na 139.000 i MG Motor postaje službeni globalni automobilski partner nogometnog kluba Liverpool, evropskog prvaka te godine. U isto vrijeme je MG Motor nagrađen je “Breakout Brand of the Year” titulom na Filipinima.

MG Motor 2020. postaje “Najbolja marka” na “Best 2020 Awards” u organizaciji čileanskog specijaliziranog tiska. Također, u tom je periodu MG Motor Indija angažirala poznatog britanskog glumca Benedicta Cumberbatcha (široko hvaljenog po ulozi Sherlocka Holmesa u seriji Sherlock), kao ambasadora svoje robne marke ususret indijskom lansiranju MG Hectora, premium SUV-a.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

U protekle dvije godine, tvrtka MG Motor otvorila je više od 400 prodajno servisnih salona, a rast prodaje rezultat je uvođenja modela koji oduševljavaju kvalitetom i ponuđenom opremom.

U 2020. godini MG Motor je u Evropi prodao 7.200 vozila, a već u 2021. ta brojka je utrostručena i prodaja je dosegla 22.000 vozila. Rast prodaje nastavio se i u 2022. godini s 22.135 prodanih vozila već u prvom kvartalu.

Jasno je da ova marka ima velike ambicije, a uz već vrlo zanimljivu ponudu modela najavljen je i potpuno novi model koji će biti predstavljen krajem ove godine.

Tačne cijene za modele marke MG u Bosni i Hercegovini nisu poznate, ali očekuje se da će najpristupačniji modeli kretati od oko 40 hiljada KM, dok na primjer električni karavan MG5 u Hrvatskoj košta oko 33 hiljade eura. Uz izuzetno ozbiljan pristup i dugoročne planove marke za naše tržište, ali o tržišta u regiji prilično je izvjesno da će u narednim godinama modeli ove marke postati čest prizor i na našim cestama.