Klix.ba u Torinu
3

Vozili smo električni IVECO eDaily: Naredni korak u elektromobilnost

E. Z.
Nakon što je na sajmu u Hannoveru IVECO predstavio svoj potpuno električni eDaily pozvali su nas u svoj jedinstveni IVECO Industrial Village u Torinu. Vidjeli smo sve njihove planove i strategiju za elektromobilnost, posjetili fabriku gdje nastaju električne komponente, a na kraju napravili i prve kilometre s električnim Dailyem po Torinu.

Nakon što su ove godine napokon u Bosni i Hercegovini napravljeni prvi koraci u olakšicama za kupovinu električnih automobila, u vidu poticaja i ukidanja carina, logičan sljedeći korak je implementacija sličnih olakšica za privredne korisnike kojima se korištenje ekoloških i električnih vozila itekako uklapa u modele poslovanja. Na kraju krajeva, flote dostavnih vozila mnogo više zagađuju zrak i generalno su više u upotrebi nego individualni automobili.

U Evropi i svijetu elektrifikacija privrednog programa je već odavno odmakla, a sada joj se ubrzano priključuje i IVECO kao jedan od najvećih i najpopularnijih proizvođača privrednih vozila u Evropi.

eDAILY: isti i poznati Daily - ali sada na struju

IVECO pri prelasku na elektromobilnost nije želio praviti kompromise, te je glavni cilj bio ponuditi iste funkcionalnosti i iste modele gdje bi jedina razlika bio njihov pogon. Tako je sada cijela paleta modela Daily dostupna i u verzijima s nultom emisijom štetnih gasova. Svoju ekspretizu mežu dostavnjacima IVECO kroz eDaily pokazuje tako što je to trenutno jedini električni LCV koji nudi do 20 m3 zapremine teretnog prostora, ali i do 4,6 tona nosivosti i do 3,5 tone vučne sposobnosti.

Performanse kojima raspolaže električni eDaily su također na nivou, pa i bolje, kao na modelima sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Tako iz jednog električnog motora eDaily raspolaže s 140kW (190 KS) i što je još važnije s 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan odmah.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Uz maksimalnu brzinu od 120 km/h električni eDaily ima još jednu zanimljivu i jedinstvenu funkcionalnost među električnim dostavnjacima. Naime, kada je pri velikim opterećenjima ili na uzbrdicama potrebna dodatna snaga, vozači mogu iskoristiti prednost dodatnog pojačanja aktiviranjem karakteristične Hi-Power funkcije, s tim da IVECO nije vremenski imitirao ovu funkciju, nego oa zavisi od dostupne energije u baterijama, te je vozač može koristiti sve dok dodatni pokazivač na instrument tabli pokazuje da je funkcija dostupna.

Naravno, IVECO je vozačima eDailya omogućio da maksimalno optimizuju svoju vožnju zahvaljujući biraču režima vožnje – koji omogućava maksimalnu snagu ili minimalnu potrošnju energije. Također, eDaily ima i funkciju vožnje s jednom pedalom, gdje zahvaljujući pojačanoj rekuperaciji kinetičke energije praktično nije potrebno koristiti papučicu kočnice, a korištenjem ove funkcije se značajno smanjuje potrošnja energije ali i trošenje kočnih pločica.

Energija za bilo koju rutu i do 50% uštede na održavanju

Električni eDaily je jedinstven jer zahvaljujući svojoj konstrukciji i šasiji omogućava kupcima da odaberu konfiguraciju i veličinu baterijskog paketa u zavisnosti od svojih potreba i mogućnosti.

IVECO eDaily je također jedinstven i po tome što odabranu konfiguraciju baterija možete nadograditi tokom vijeka trajanja vozila. Također, eDaily je potpuno povezan i omogućava optimizaciju dometa, voznih osobina i radnog vremena, kao i daljinsko upravljanje funkcijama punjenja i upravljanja klima uređajem.

Predgrijanje omogućava idealnu temperaturu u kabini dok je eDaily još uvijek spojen na utičnicu za punjenje. Uz pouzdanost koja karakteriše i Daily s motorom SUS jednostavnost električnog pogona omogućava izuzetno niske operativne troškove, uz značajno smanjenje troškova održavanja i popravke u odnosu na dizelske verzije.

I dalje je u ponudi cijela paleta modela

IVECO nudi i eDaily u varijantama kombija, jednostruke i dvostruke kabine, šasije i minibusa ukupne težine od 3,5 do 7,2 tona i u verzijama s jednim kotačem ili dva točka na zadnjoj osovini. Podrazumijeva se i širok rasponom opcija visine i međuosovinskog razmaka, a dostupna je i sva tehnologija i oprema standardnih Daily modela, uključujući AIR-PRO inteligentni pneumatski ovjes.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Posebno je zanimljivo da je eDaily za sada jedini električni LCV koji nudi različite prijenosne odnose zadnje osovine, pa je tako na verzijama 50C dostupan odnos 3.6 ili 4.44, dok je na verzijama 72C moguće birati između odnosa od 4.3 ili 5.13, čime se može izabrati idealna efikasnost i upotrebljivost.

Za bilo koje zadatke koje možete smisliti

Za IVECO je električni eDaily zaista važan, te su nam u svom IVECO Industrial Village kompleksu pokazali praktično sve moguće opcije i nadogradnje koje su dostupne za eDaily, a dostupno ih je zaista mnogo. Bez obzira treba li vam obični kombi ili energetski zahtjevna hladnjača ili kamion za kolekciju i prevoz smeća, IVECO tu sada nudi i u verziji s električnim pogonom.

Naravno, zavisno od kompleksnosti nadogradnje na osnovnu šasiju zavisi i energetska efikasnost eDailya. Tako je moguće postići maksimalni domet za eDaily sa tri baterije do 300 kilometara, dok u slučaju verzija sa hladnjačom ili kolektorom za smeće taj domet iznosi od 80 do 100 kilometara, što je i dalje dovoljno za tu vrstu vozila i dostave.

Također, električni sistem je uspješno testiran i u ekstremnim uslovima, od -30°C do +50°C, dok je za zahtjevne terene zagarantovano i kretanje uzbrdo na strminama do 30% nagiba.

Skalabilne baterije i izuzetna gustoća energije

Zahvaljujući snažnoj i prostranoj šasiji eDaily može biti opremljen sa jednom, dvije ili tri baterije, a zbog oblika šasije one su uvijek zaštićene od udara. Pored ove skalabilnosti u konfiguraciji modularne baterije čijem sastavljanju smo svjedočili u pogonima FPT Industrial obezbjeđuju 37 kWh po paketu, ali se mogu pohvaliti i vrhunska gustinom energije od 265 Wh/kg na nivou ćelije, te je tako ova baterija najbolja u klasi, s korisnom energijom od 95%. Ova energetska iskorištenost je vrlo važna i za ukupnu masu i nosivost vozila, a uz to dolazi i sa 8 godina i do 250.000 km garancije na bateriju uključujući zamjenu kada kapacitet baterije padne ispod 80%.

IVECO eDaily može se puniti na javnim punjačima, industrijskim utičnicama ali i kućnim utičnicama. Opcije punjenja uključuju brzo punjenje snage do 80 kW, pa u tom slučaju možete dobiti 100 km dometa za samo 30 minuta. Punjenje se može u potpunosti upravljati putem namjenske aplikacije. Prednji priključak za punjenje eDailya lako je dostupan bez obzira iz kojeg smjera kabl dolazi, a iza kliznog poklopca koji štiti utikač od vode i prašine, LED indikator pokazuje status i nivo napunjenosti.

Upotrebljiv, ugodan i jednostavan za upotrebu

Prve kilometre na struju u eDaily smo napravili na ulicama Torina, kako u predgrađu tako i u uskom centru grada. Uz nešto tereta eDaily se kreće kroz gradsku gužvu impresivnom lakoćom, gdje svakako do izražaja dolazi prednost električnog motora i odmah dostupnog obrtnog momenta. Također, vrlo je neobična "količina" tišine i manjak vibracija u ovakvom tipu dostavnog vozila, što uz pneumatski ovjes i vrlo ugodno vozačko sjedište vožnju čini vrlo opuštenom i udobnom.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Pored odabira načina rada u vožnji eDaily veliku korist ima i od regnerativnog kočenja, zahvaljujući kojem je moguće i načajno povećati domet. Način regenrativnog kočenja se kontroliše pomoću ručice mjenjača. Jednostavno gurnete ručicu u stranu gdje postoje tri načina rada - jedrenje, standardni regnerativni način i vožnja s jednom pedalom. Jedrenje je kao i svaki standardni način vožnje u električnom vozilu bez regeneracije i energije i stvara osjećaj kao da vozite u raznom hodu mjenjača.

Standardni način rada je dizajniran da oponaša kočenje motorom dizel motora, tako da postoji solidna količina kočenja i povrata energije. U načinu rada s jednom pedalom regenerativno kočenje se povećava do maksimuma. Uz malo planiranja i praćenja saobraćaja omogućava vam da jednostavno skinete nogu s papučice gasa i da eDaily usporite bez potrebe da dodirujete papučicu kočnice.

U potpunosti spreman za digitalno doba

Električni eDaily je uvijek povezan kako bi poboljšao produktivnost kupaca i dobrobit vozača. Tako korisnici mogu pristupiti povezanim uslugama putem IVECO ON portala sa svojim novim upravljanim podacima i web-API funkcijama, bez potrebe da modifikuju svoj profil zadataka, ciklus rada ili operativne obrasce. Softver na vozilu se redovno i neprimjetno ažurira putem mreže.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Podaci u realnom vremenu koje generiše vozilo daljinski nadgleda IVECO Control Room. Proaktivna i prediktivna dijagnostika sprječava neplanirana zaustavljanja i omogućavaju pravovremeno zakazivanje održavanja.

Aplikacija eDAILY Routing stupa u interakciju s vozilom kako bi predvidio domet vozila, potrebne troškove za postizanje odredište i tačno vrijeme dolaska. Upozorenja o osiguranju dometa proaktivno obavještavaju upravitelja flote kada preostalo punjenje baterije približava se granici ili u slučaju problema s punjenjem.

Vožnja i Regenerativni načini rada mogu biti unaprijed postavljeni od strane menadžera flote kako bi se optimizirala upotreba energije. Praćenje potrošnje energije izračunava apsorpciju snage i daje detaljne izvještaje o iskorištenoj energiji naspram prijeđene udaljenosti. Inteligentna kontrola punjenja omogućava korisnicima da zakažu punjenje baterija kada je to najprikladnije.

Namjenske e-usluge uključuju aplikaciju IVECO ON Easy Daily s novim funkcijama posvećenim električnim, kao što je Evaluacija stila vožnje za čuvanje energije, daljinsko programiranje za punjenje i predkondicioniranje, kao i proširena kontrolna tabla sa parametrima vozila, pored svih funkcija koje su trenutno dostupne za standardni Daily.

Vokalni asistent IVECO DRIVER PAL, koji se može aktivirati direktno iz aplikacije IVECO ON Easy Daily, nudi informacije specifične za električnu energiju uključujući provjeru zdravlja vozila i nivo baterije. Također, kontrola klime i navigacija do najbliža stanica za e-punjenje može se aktivirati i glasovnom komandom.

Potpun i svestran model za održivi transport

IVECO svoje eUsluge za eDaily nudi čak i prije same kupovine, pa tako nudi savjetovanje o vozilu i konfiguraciji baterija i punjenja koji najbolje odgovaraju potrebama kupca. IVECO ima partnerstvo sa vodećim evropskim kompanijama za energente, isporuku, instalaciju i servis prilagođenih rješenja za punjenje, uključujući i povoljne energetske ugovore. Sve to omogućava kupcima da minimiziraju svoja početna ulaganja i troškove energije tokom rada.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

IVECO je uz eDaily predstavio i inovativni poslovni model: Zeleni i napredni transportni ekosistem (GATE), sveobuhvatan model za dugoročni najam električnih vozila koji će otvoriti vrata mobilnosti s nultom emisijom za veliki broj novih kupaca. GATE ponuda također uključuje ekskluzivni i inovativni “pay-per-use” program za korištenje EV vozila.

IVECO eDaily uskoro stiže i na ceste, praktično već krajem ove godine i početkom iduće na tržišta EU, dok će na ostala tržišta stizati postepeno krajem iduće godine. To se odnosi i na naše tržište, gdje ovakav vid vozila tek treba graditi svoju popularnost, ali svakako i kod nas postoji tržište i korisnici kojima će troškovi eksploatacije biti veliki argument za vozila poput eDailya, dok na dugoročnom planu veliki broj privrednih i dostavnih vozila bez štetnih emisija mogu značajno popraviti kvalitet zraka i životne okoline.