Incident u Kanadi
20

Teslin Model Y se zapalio tokom vožnje, vozač se uspio spasiti

D. B.
Zapaljenja Teslinih električnih automobila su rijetki slučajevi, ali se ipak još uvijek događaju. Primjer je incident koji se dogodio u Kanadi.

Vlasnik Teslinog električnog crossovera Model Y je vozio svoj automobil kada je dobio upozorenje na grešku, potom je vozilo izgubilo snagu, pojavio se dim, a onda i vatra. Vozač je rekao da nije imao drugog izbora osim da razbije prozor i pobjegne iz vozila.

Incident se dogodio u Vancouveru u Kanadi, a automobil je izgubio snagu i ugasio se. Nedugo nakon toga, u unutrašnjost automobila je počeo ulaziti dim, a vozač je bio primoran da napusti vozilo. U tome je uspio uz određene proteškoće, jer se vrata nisu otvarala.

"Vrata se nisu mogla otvoriti, niti sam mogao spustiti prozore. Stoga sam udario nogom u prozor, izašao iz automobila i pozvao pomoć", izjavio je vlasnik automobila identifokovan kao Jamil Jutha.

On je vlasnik Teslinog Modela Y osam mjeseci.

Inače, Teslini automobili imaju sistem otvaranja vrata u slučaju nestanka električne energije, međutim, Jutha nije znao kako ga koristiti, a na njega je utjecala i opasna situacija u kojoj mu je bio ugrožen život.

"Pojavilo se upozorenje error, error, error. Moj automobil se počeo dimiti, baterija je otkazala, ne znam šta se dogodilo. Odjednom se baterija počela dimiti, a automobil se zapalio. Cijeli automobil je u plamenu", rekao je Jutha dok ga je jedan od očevidaca snimao.

Teslini automobili se rijetko zapale, ali ipak ima takvih slučajeva. Neki kažu da mediji ne trebaju obraćati previše pažnje na to jer automobili s konvencionalnim motorima "gore svaki dan". Ipak, električni automobili su prilična novost za mnoge, tako da se incidenti ne previde.