Bez povrijeđenih
79

Teslin Model S udario u vatrogasni kamion, vozač krivi autopilot

Klix.ba
Autonomni automobili polako stižu na javne ceste, ali to ne prolazi bez određenih problema i kontroverzi. Ovog puta je ponovo u centru pažnje Teslin Model S, koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći, a vlasnik automobila krivi autopilot.

Prije svega treba napomenuti da u ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, ali nikako ne treba zanemariti činjenicu da je situacija lako mogla biti drugačija.

Kompanija Tesla je upozorila svoje kupce da moraju biti spremni reagovati, a sam automobil ih upozorava da drže ruke na upravljaču kako bi mogli preuzeti kontrolu.

Nedavno je zabilježen slučaj kada je vozač pod utjecajem alkohola pokušao iskoristiti autopilot kako bi se "izvukao" uprkos saobraćajnom prekršaju, ali ni ovog puta niko nije bio povrijeđen. Ipak, vozač može zahvaliti isključivo automobilu i njegovoj tehnologiji.

Nova nesreća u kojoj je učestvovao Teslin Model S dogodila se na Autoputu 405 u blizini Washington Boulevarda u los Angelesu. Automobil je udario u stražnji dio vatrogasnog kamiona, a vozač je policiji rekao da je automobil bio u Autopilot modu.

Trenutno za to nema dokaza, no, svako ko se vozi brzinom većom od 100 km/h na autoputu mora primijetiti da se kreće prema ogromnom crvenom kamionu koji je bio parkiran te ga zaobići ili jednostavno zakočiti bez obzira da li je autopilot uključen ili ne.