Veliki skok prodaje
0

Tesla Model Y je najprodavaniji auto na svijetu za 2023. godinu

Klix.ba
Foto: Tesla Motors
Foto: Tesla Motors
Tesla , kalifornijska marka koja proizvodi električne automobile i jedna od prvih kompanija Elona Muska, sada je postala i proizvođač najprodavanijeg automobila na svijetu.

Uprkos tome što je Tesla osnovana tek 2003. godine, ovaj proizvođač električnih vozila izazvao je seizmičku promjenu u automobilskom okruženju, stvarajući električni model koji je nadmašio svoje konkurente i oborio rekorde kako bi postao prvi EV koji je predvodio globalno tržište.

Dok još mali broj tržišta tek treba da objavi svoje podatke o prodaji za 2023. godinu, preliminarni podaci koje je prikupio JATO Dynamics pokazuju da je Model Y u neprikosnovenoj poziciji, sa 1,23 miliona prodatih primjeraka između januara i decembra 2023. – što je povećanje od 64 % godinu za godinom.

Felipe Munoz, globalni analitičar u JATO Dynamics, komentirao je: "Povećanje globalne prodaje modela Y je bez presedana, posebno za vozilo koje se nalazi u prvih deset najprodavanijih. Ono što je Tesla uspjela da postigne sa modelom Y za tako kratko vrijeme je jednostavno nevjerovatno."

Toyota skinuta s trona

Prema preliminarnim podacima, 2023. će označiti kraj Toyotine prve pozicije na rang-listi modela, iako su i dalje uvjerljivo najprodavanija marka automobila na svijetu. Pri tome su RAV4 i Corolla prednjačili na globalnoj rang listi posljednjih godina. Munoz je nastavio: "Toyota ima snažno prisustvo širom svijeta, sa RAV4 (SUV) i Corollom (kompaktnim automobilom) čine ovu marku atraktivnom sa raznolikom ponudom. Međutim, oba modela nemaju potpuno električne opcije, a nude samo hibridne alternative. Dok je Toyota još uvijek doživjela snažnu 2023. godinu, RAV4 i Corolla jednostavno nisu u stanju da se takmiče na tržištu električnih automobila, koje postaje sve etabliranije i važnije širom Evrope i Kine.”

Uprkos tome, drugo najprodavanije vozilo u 2023. godini bi trebalo da bude Toyota RAV4, sa 1,07 miliona prodatih primjeraka na globalnom nivou – u odnosu na 1,02 miliona jedinica 2022. godine, kada je vodila na globalnom tržištu. Sa svim tipovima karoserije, Toyotina Corolla je zauzela treće mjesto na rang listi, prema preliminarnim podacima.