Veliki skok prodaje
0

Tesla Model Y je najprodavaniji auto na svijetu za 2023. godinu

Klix.ba
Foto: Tesla Motors
Foto: Tesla Motors
Tesla , kalifornijska marka koja proizvodi električne automobile i jedna od prvih kompanija Elona Muska, sada je postala i proizvođač najprodavanijeg automobila na svijetu.

Uprkos tome što je Tesla osnovana tek 2003. godine, ovaj proizvođač električnih vozila izazvao je seizmičku promjenu u automobilskom okruženju, stvarajući električni model koji je nadmašio svoje konkurente i oborio rekorde kako bi postao prvi EV koji je predvodio globalno tržište.

Dok još mali broj tržišta tek treba da objavi svoje podatke o prodaji za 2023. godinu, preliminarni podaci koje je prikupio JATO Dynamics pokazuju da je Model Y u neprikosnovenoj poziciji, sa 1,23 miliona prodatih primjeraka između januara i decembra 2023. – što je povećanje od 64 % godinu za godinom.

Felipe Munoz, globalni analitičar u JATO Dynamics, komentirao je: "Povećanje globalne prodaje modela Y je bez presedana, posebno za vozilo koje se nalazi u prvih deset najprodavanijih. Ono što je Tesla uspjela da postigne sa modelom Y za tako kratko vrijeme je jednostavno nevjerovatno."

Toyota skinuta s trona

Prema preliminarnim podacima, 2023. će označiti kraj Toyotine prve pozicije na rang-listi modela, iako su i dalje uvjerljivo najprodavanija marka automobila na svijetu. Pri tome su RAV4 i Corolla prednjačili na globalnoj rang listi posljednjih godina. Munoz je nastavio: "Toyota ima snažno prisustvo širom svijeta, sa RAV4 (SUV) i Corollom (kompaktnim automobilom) čine ovu marku atraktivnom sa raznolikom ponudom. Međutim, oba modela nemaju potpuno električne opcije, a nude samo hibridne alternative. Dok je Toyota još uvijek doživjela snažnu 2023. godinu, RAV4 i Corolla jednostavno nisu u stanju da se takmiče na tržištu električnih automobila, koje postaje sve etabliranije i važnije širom Evrope i Kine.”

Uprkos tome, drugo najprodavanije vozilo u 2023. godini bi trebalo da bude Toyota RAV4, sa 1,07 miliona prodatih primjeraka na globalnom nivou – u odnosu na 1,02 miliona jedinica 2022. godine, kada je vodila na globalnom tržištu. Sa svim tipovima karoserije, Toyotina Corolla je zauzela treće mjesto na rang listi, prema preliminarnim podacima.

Vezani članci