Okršaj u Teksasu
39

Tesla Cybertruck i Lamborghini Urus odmjerili snage u utrci ubrzanja

D. B.
Pickupi nisu namijenjeni utrkama ubrzanja, no oni s električnim pogonom imaju šta pokazati. To je demonstrirao Teslin Cybertruck u utrci ubrzanja protiv Lamborghini Urusa.

Cybertruck je konačno stigao do prvih kupaca, a verzija s tri motora nazvana Cyberbeast je "stala" na crtu Lamborghinijevom Urusu, SUV-u koji je jedan od najbržih na svijetu. Utrka ubrzanja je održana na novoj cesti kod fabrike Gigafactory u Teksasu.

Duel se dogodio na istoj lokaciji gdje je Cybertruck ponizio GMC-jev Hummer. Bez obzira da li je riječ o startu iz mjesta ili "letećem" startu, rezultat je bio isti. Teslin pickup je dobio svaku bitku bez problema iako je težak više od 3.084 kg. Duhovni nasljednik Lamborghinijevog modela LM002 također nije lagan, njegova težina iznosi gotovo 2.199 kg, ali je ipak mnogo lakši od električnog pickupa.

Međutim, Cybertruck je veću težinu nadoknadio s više snage s obzirom da njegova tri električna motora isporučuju 845 KS i 930 Nm obrtnog momenta, dok Urusov 4,0-litarski twin-turbo V8 motor razvija 650 KS i 850 Nm obrtnog momenta.

Urus od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi, dok Cybertruck do "stotke" stiže za 3,2 sekunde. Ta razlika se i osjetila na stazi.

Teslina zvijer je prešla 402 metra za 11,2, a Lamborghinijev SUV za dodatnih 1,1 sekundu. Rezultat je bio sličan i pri "letećem" startu.

Ipak, Urus je zabilježio jednu pobjedu, a to je ranije zaustavljanje nakon dostignute brzine od 113 km/h.