Novo lice za odlikaša
0

Svježija KIA Cee'd

Piše: E.Z.
Nakon što je KIA sa kompaktnim modelom Cee'd zabilježila izuzetan uspjeh, a istovremeno i veliku afirmaciju na tržištima u Evropi odlučili su da ovaj model dodatno učine atraktivnim i savremenijim, čime bi trebao biti još konkurentniji.

Iako je dizajn Cee'da odlično prihvaćen jasno je kako je uz brojne nove konkurente postao previše uobičajen. Zbog toga KIA je Cee'd predala u ruke dizajnera Petera Schreyera koji je poznat po brojnim automobilima koje je dizajnirao za Audi.

Schreyer je tako provjerenim potezima učinio Cee'd znatno savremenijim, pa možda čak i nešto konzervativnijiim što je u Evropi svakako jedna od pozitivnih osobina.

Očekivano, najviše je novosti na prednjem dijelu, gdje je Cee'd dobio potpuno novi prednji odbojnik sa mnogo većim i dominantnijim otvorom za zrak, a za ozbiljniji izgled tu su i pravougaona svjetla za maglu koja se bolje uklapaju u novi dentitet kompaktne KIA-e. Novost su, naravno i veća maska koju također sada odlikuju oštre linije, te prednja svjetla koja su preoblikovana tako da se idealno uklope sa novom maskom i novim odbojnikom. Na ovaj način KIA je u potpunosti približila izgled Cee'da ostalim novim modelima u ponudi kao što su Forte i Magnetis.

Ponuda motora će ostati ista kao i do sada, pa će tako osnovni model biti pokretan benzinskim 1,4-litarskom motorom snage 109 KS, dok će najsnažniji benzinac iz 2,0-litara radne zapremine proizvoditi 140 KS. Ponuda dizelaša će se i dalje zasnivati na 1,6 i 2,0 CRDi motorima gdje će najsnažniji model raspolagati sa 140 KS. Također, poznato je da će nakon redizajna modeli sa 1,6 benzinskim i 1,6 CRDi motorima po želji kupca biti opremljeni start/stop sistemom koji gasi motor pri svakom dužem zaustavljanju i tako značajno štedi gorivo i smanjuje emisiju štetnih gasova.

Više detalja i fotografija redizajniranog Cee'da iz KIA-e obećali su tokom septembra ove godine, kada će biti održana i svjetska premijera na sajmu automobila u Frankfurtu.