Na Reliju Portugala
1

Svjetski reli Šampionat slavi 50 godina: Velika proslava sa najvećim legendama WRC-a

E. Z.
Walter Rohrl, 1985. Rallye Sanremo, Italija. Foto: McKlein
Najveće okupljanje FIA ​​svjetskih prvaka u reliju do sada proslavit će pola vijeka ovog prestižnog Šampionata na festivalu u Portugalu koji će doslovno biti okupiran reli zvijezdama sljedeće sedmice.

Vozači, suvozači i menadžeri timova koji su osvojili šampionske titule obilježiti će 50. sezonu WRC-a u Matosinhosu tokom petodnevne proslave na Vodafone Rally de Portugal od 19. do 22. maja, inače četvrtom reliju ove WRC sezone.

Mnoštvo historijskih automobila biće izloženo u servisnom parku Exponor, a navijači će imati rijetku priliku da vide mnoge u demonstracijskim vožnjama na specijalnim brzinskim ispitima u sva četiri dana relija.

Šampionski koji će prisustvovati su Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Walter Röhrl, Ari Vatanen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Marcus Grönholm, Petter Solberg i Ott Tänak. Ova velika i poznata relijaška imena ukupno su osvojili 28 titula šampiona.

Proslavi će prisustvovati i mnogi poznati suvozači, od kojih se ističu zamjenik predsjednika FIA-e za sport Robert Reid, Luis Moya, Christian Geistdörfer, Tiziano Siviero, Timo Rautiainen, Derek Ringer, David Richards i Martin Järveoja.

Listu poznatih zvanica obogatle su i pobjednice WRC ženskog kupa Louise-Aitken-Walker i Isolde Holderied, njihove suvozačice Tina Thörner i Christine Driano. Također, tu će biti i možda najpoznatije ženska WRC imena, Michèle Mouton i Fabrizia Pons, kao jedini ženski par koji je pobjedio na WRC reliju.

Skoro 30 klasičnih automobila obilježiće bogatu historiju WRC-a. Prvi auto u nizu biće Alpine A110, model koji je osvojio prvi WRC reli ikada na Rallye Monte-Carlo u rukama Jean-Claudea Andrueta.

Učestvovaće i "čudovišta" Grupe B, uključujući modele Audi Quattro S1, A1 i A2 i Lancia Delta S4. Ostali favoriti publike će biti svakako Lancia Stratos, Ford Escort RS1800 i Opel Ascona 400, kao i noviji modeli Toyota Corolla i Hyundai i20.

WRC je pokrenut 1973. godine i od tada je 35 zemalja organiziralo relije za ovaj Šampionat. Portugal je bio domaćin u inauguracionoj sezoni, a ovogodišnji reli biće ukupno 619. takmičenje u historiji Šampionata.

Proslava počinje svečanom večerom u servisnom parku u srijedu 18. maja kojoj će prisustvovati više od 200 poznatih WRC imena. U četvrtak popodne, historijski automobili će biti izloženi u gradu Coimbri. Pokazne vožnje će se odvijati kroz večernju super specijalnu etapu. Daljnji prikazi i parade održat će se u Lousadi u petak navečer i u subotu navečer na uličnoj pozornici Porto-Foz.

Röhrl će predvoditi grupu automobila koji će se voziti kroz nedjeljnu legendarnu Fafe etapu između dva takmičarska prolaza. Fafe brzinski ispit je krasio reli Portugala 1973. godine, a skok Pedra Sentada je među najpopularnijim spektaklima na prvenstvu.