Objavljen pobjednik
1.5k

Svjetski automobil godine je Volvo XC60

Klix.ba
Na ceremoniji koja je upriličena na Sajmu automobila u New Yorku novi Volvo XC60 proglašen je pobjednikom u izboru za Svjetski automobil 2018. godine.

Između pet finalista koji su objavljeni u januaru prestižna nagrada Svjetski automobil 2018. godine na kraju je pripala drugoj generaciji Volvo modela XC60, a najbolji od 32 automobila koji su bili u konkurenciji izabrao je žiri koji čine 82 novinara iz cijelog svijeta.

Nešto ranije XC60 osvojio je i nagradu za najbolji SUV koji se može kupiti u Sjevernoj Americi, a prestižna međunarodna priznanja proizvodima švedske automobilske kompanije zaokružena su izborom za Evropski automobil 2018. godine koji je osvojio Volvo XC40.

Pored nagrade Svjetski automobil godine, u New Yorku su proglašeni i pobjednici u još nekoliko kategorija. Svjetski luksuzni automobil godine je Audi A8, a BMW M5 pobjednik je u kategoriji za Svjetski automobil visokih performansi. Najbolji "zeleni" automobil je Nissan Leaf, a u klasi gradskih automobila prestižno priznanje pripalo je Volkswagenovom modelu Polo. Za najbolje dizajniran automobil proglašen je Range Rover Velar.