auto
0

Svečano otvorena E-Mobility stanica Wolfsburg

Sarajevo-x.com
Izgleda kao benzinska stanica koja vizuelno podsjeća na one iz '50-ih godina prošlog stoljeća, ali u suštini se radi o nečemu sasvim drugom. Nova E-Mobility stanica Wolfsburg prikazuje Blue-e-Motion - Volkswagenovu električnu mobilnost. Ova prezentacija, preko odabranih eksponata, pruža doživljaj tematskih cjelina.

Dr. Rudolf Krebs, šef Volkswagenovog električnog programa objašnjava: "E-Mobility stanica će približiti električnu mobilnost široj javnosti i posjetiteljima Wolfsburga te je učiniti jasnom i transparentnom. U cilju drastičnog smanjenja štetnog CO2, Volkswagen se svesrdno zalaže za proizvodnju električnih vozila s regenerativnom strujom. E-Mobility stanica je na izvanredan način posvećena ovim tematskim kompleksima i pokazuje kako su ova dva tehnološka područja neposredno povezana jedan s drugim."

Dr. Krebs u tom smislu nastavlja: "Zajedno s našim partnerima ovim smo projektom napravili proaktivan korak na polju prezentiranja električne mobilnosti."

Nova E-Mobility stanica Wolfsburg će na najbolji mogući način uvesti posjetitelje u svijet električne mobilnosti: izložbeni prostor će ljubiteljima inovativnih tehnologija, putem interaktivnih displayja, omogućiti perfektan doživljaj futurističke električne mobilnosti. Na ovaj način će biti predstavljene i zanimljive, nesvakidašnje činjenice poput one da Ferdinand Porsche nije samo konstruisao popularnu Bubu, već i razvio prvi plug-in hibrid u svijetu, ili da dužina bakarne žice električnog motora Golfa Blue-e-Motion iznosi čak 2,1 kilometra.

Važan aspekt ove prezentacije je i primjena novih tehnologija u svakodnevnici. Tako će posjetitelji dobiti odgovore na mnoga pitanja, kao npr. "Koliko iznosi autonomija električnog automobila?", "Na koji način i gdje puniti električno vozilo?", ili "Koliko energije je potrebno električnom automobilu?".

Stoga su u vanjskom području ovog zdanja smješteni tzv. generativni sistemi – vjetrenjače, fotonaponski sistem i geotermija (energija akumulirana u zemljištu). Povodom svečanog otvaranja E-Mobility stanice, Volkswagen je upriličio prezentaciju vrlo atraktivnog miksa električnih vozila iz historije, današnjice i budućnosti.