Klix Auto godine 2024
130

Svečana ceremonija u Sarajevu: Hyundai Kona je Klix Auto godine, Mazdi CX-60 nagrada čitalaca

E. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večerašnjom svečanom ceremonijom u hotelu Hills u Sarajevu proglašeni su pobjednici izbora za Klix Auto godine 2024. Stručni žiri Klix Auto rubrike birao je između sedam finalista, ali sa nama su birali i čitaoci portala Klix.ba i dodjelili nagradu čitalaca.

Klix.ba tradicionalno početkom nove godine organizuje vlastiti izbor automobila godine. Žiri je i ove godine imao težak zadatak izbora među vrlo raznovrsnim modelima.

Kao pobjednik ovaj put nakon sabiranja glasova izašla je Hyundai Kona, koji je svojom tehnologijom, širokom ponudom motora i pogona, prostranošću i odličnim voznim osobinama došla na sami vrh naše liste finalista. Podršku izboru glavne nagrade za Klix Auto godine pružio je G-Drive kao brand premium goriva, a koji je produkt najviših tehnoloških i inovativnih standarda u proizvodnji goriva, čijom se redovnom upotrebom poboljšava rad motora vozila i unapređuje njegova dugovječnost.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2024. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

Uz glavnu nagradu Klix Auto godine, internet portal Klix.ba organizuje i nagradu Klix Auto godine čitalaca, gdje ste putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba mogli birati između jednog od ovogodišnjih 7 finalista za Klix Auto godine i tako izabrati auto godine prema svom mišljenju. Po okončanju glasanja i pregleda razultata ankete sa više od 18.000 prikupljeih glasova za ovogodišnji Klix Auto godine čitalaca proglašena je Mazda CX-60. Heineken 0.0 je sponzor nagrade auto godine po izboru čitalaca. U svojoj novoj kampanji, poznati nizozemski brend bavi se pitanjem odgovornog konzumiranja uz pomoć globalne F1 superzvijezde Maxa Verstappena. Kao inspiracija, poslužilo im je istraživanje koje je pokazalo da su vozači često birani na temelju proizvoljnih razloga, a ne zbog onog najvažnijeg - da nisu pili alkohol.

Klix.ba uz ove dvije nagrade u sklopu proglašenja automobila godine dodjelio je i posebne nagrade po kategorijama, i to:

Klix Best Buy auto godine gdje je u izbor ušlo pet automobila za koje je utvrđeno da trenutno daju najbolji odnos uloženog i dobijenog na tržištu novih automobila u Bosni i Hercegovini. Nakon analize tržišta i cijena ta nagrada ove godine dodjeljena je Citroenu C3. Partner ove važne nagrade za naše tržište ove godine je TotalEnergies, a riječ je o multi-energetskoj kompaniji s kvalitetom proizvoda potvrđenim kroz višegodišnje iskustvo, koja na globalnom nivou proizvodi i plasira energiju dobijenu iz različitih izvora. Njen osnovni cilj je da obezbijedi globalno dostupnu i pristupačnu energiju uz redukciju emisija štetnih gasova.

Klix Električni Auto godine, gdje u izbor ulaze isključivo potpuno električni automobili koji su dostupni u redovnoj prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine. Očekivano, sa rastom tržišta i ponude električnih automobila konkurencija za ovu nagradu postaje sve veća, a pobjednik u ovoj kategoriji ove godine je Škoda Enyaq iV. Podršku dodjeli nagrade za Klix Električni auto 2024 pružila je UniCredit Bank, a koja kao vodeća banka na tržištu Bosne i Hercegovine nudi vrhunske usluge, a posebno je usredotočena na pružanje pozitivnog i održivog prijelaza na zelenu energiju koja donosi manje zagađenja i bolju kvalitetu života.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Klix Sport Auto godine gdje u izbor ulaze isključivo sportski automobili koje su Klix Auto novinari imali priliku voziti i isprobati u prošloj godini. U ovoj kategoriji uvjerljivu pobjedu odnio je Cupra Formentor koji se istakao odličnim spojem vrhunskih sportskih performansi i praktičnoti za svaki dan.

Klix Offroad Auto godine gdje u izbor ulaze isključivo terenski automobili s pogonom na sve točkove, a koje su Klix Auto novinari imali priliku isprobati u proteklom periodu. U ovoj kategoriji pobjedu je odnio Volkswagen Amarok, terenac sa sjajnim terenskim ali i tovarnim mogućnostima. Nagradu za Offroad auto godine donijeli smo uz podršku Bh Telecoma, profitabilne kompanije, koja ima ogroman potencijal kada je u pitanju razvoj telekomunikacijske industrije u BiH. Pruža usluge na cijelom prostoru zemlje te je dominantni i vodeći operator u svojoj oblasti. Ima značajan tržišni udjel, a pruža usluge fiksne i mobilne telefonije, interneta, multimedijalne usluge, usluge iznajmljivanja telekomunikacijske infrastrukture i brojne druge.

Klix Privredni Auto godine, gdje u izbor ulaze privredni i komercijalni automobili bez obzira na to da li je riječ o automobilima namijenjenim za prijevoz robe ili ljudi, a koji su dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji privredni auto godine prema našem izboru je Opel Zafira koja se pokazala vrlo efikasnom, kako za prevoz osoba tako i za druge komercijalne potrebe. Partner nagrade za privredni auto godine je Raiffeisen Leasing, a za njih je ovaj mjesec je posebno značajan, jer su u njemu obilježili važan jubilej - dvadesetu godišnjicu poslovanja u BiH. Tom prilikom, u četvrtak, 22. februara, upriličen je i event koji je okupio renomirane klijente i partnere Raiffeisen banke i Raiffeisen Leasinga, uključujući i predstavnike autokuća koje učestvuju u izboru za Klix Auto godine 2024.

Klix Auto menadžer godine je nagrada koja se dodjeljuje menadžeru iz automobilske industrije u BiH koji je svojim rezultatima u protekloj godini zaslužio ovu nagradu. Ove godine ta nagrada je potpuno zasluženo otišla u ruke Damiru Višoševiću, direktoru Toyota BiH, a zahvaljujući rekordnim rezultatima ove marke od kada je prisutna u BiH.