auto
0

"Sumitomo" od Forda kupuje akcije Mazde

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik "Sumitomo Micui banke" (SMBC) Masajuki Oku najavio je danas da će banka do kraja godine saopćiti da li će kupiti akcije "Mazde" od američkog "Forda", koji je navodno odlučio da proda većinski dio od 11 procenata u japanskoj autokompaniji.

Oku je rekao da SMBC za sada neće prodati nijednu svoju akciju u "Mazdi" drugom proizvođaču automobila ako banka obavi kupovinu dionica od "Forda" i postane najveći akcionar "Mazde".

SMBC koja ima bliske poslovne odnose sa "Mazdom" drži 2,9 posto akcija u toj kompaniji.

Predsjednik Oku odbacio je izveštaje da odluka "Forda", koji će se navodno odreći pozicije najvećeg akcionara "Mazde" prvi put od njihovog povezivanja 1979. godine, odražava pogoršanje finansijske situacije američkog proizvođača automobila.

Poslije vijesti da glavni akcionar "Ford" planira prodaju gotovo svih svojih preostalih dionica u japanskoj autokompaniji koju je nekada kontrolirao, akcije "Mazde" pale su u ponedeljak 4,7 posto. Uprave "Forda" i "Mazde" ocijenile su da je riječ o "medijskim špekulacijama", potvrđujući u svojim saopćenjima slične sadržine da strateško udruživanje dvije kompanije "ostaje netaknuto.

"Ford" posjeduje 195 miliona "Mazdinih" dionica, u vrijednosti od 515 miliona dolara prema cijeni postignutoj prošle sedmice na zatvaranju berze u Tokiju.

U godini koja završava 31. marta 2011., "Mazda" predviđa neto profit od pet milijardi jena (61,40 miliona dolara), ali se uvjeti poslovanja pogoršavaju zbog rasta jena. "Mazda", koja izrađuje većinu svojih kola u Japanu, posebno je ranjiva u situaciji kada je domaća valuta jaka.

"Mazda" nema svoju hibridnu tehnologiju, ali namjerava da s novom generacijom benzinskih i dizel motora i njenom "SKY" transmisijom, smanji potrošnju goriva u kolima za 30 procenata do 2015. godine, u odnosu na nivo iz 2008. godine, bez korišćenja hibrida ili čisto električnih sistema.

"Ford", drugi po veličini američki proizvođač automobila, najavio je nedavno da namjerava okončati razvoj automobila i kamiona s "Mazdom."