auto
0

Ford povećao prodaju u Kini i Indiji za 37 posto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija "Ford" objavila je augustovski rast prodaje od 37 posto na tržištima Kine i Azije, poslije kampanje širenja poslova u Aziji, gdje drugi po veličini američki proizvođač automobila očekuje daljnji snažan rast isporuka.

Prodaja "Fordovih" zajedničkih preduzeća u Kini porasla je 24 posto u odnosu na prošlu godinu, na više od 44.000 vozila. Isporuke u Indiji su prošlog mjeseca više nego utrostručene u odnosu na august 2009., na oko 8.000 jedinica, prenijele su agencije.

"Ford" je jedini američki veliki proizvođač automobila koji je izbjegao recesiju vlastitim programima, bez finansijske podrške američke vlade koja je iz državnog budžeta kreditirala opstanak "General Motorsa" (GM) i "Chryslera."

Do kraja augusta "Ford" je prodao više od 423.000 vozila u Indiji i Kini, što je za 52 posto više nego u istom lanjskom periodu. Kompanija računa da će u narednoj dekadi uspjeti da obezbijedi stopu rasta od 70 procenata u Aziji i Africi.

"Ford" gradi dvije nove fabrike u Kini koja je prošle godine postala najveće tržište automobila na svijetu i pretekla SAD i Japan, a uprava kompanije je prošle sedmice objavila da će u narednih pet godina ponuditi osam novih modela na indijskom tržištu.