Švedska
0

Sud odobrio zahtjev kompanije Saab za bankrot

SRNA
Victor Muller
Victor Muller
Okružni sud u Švedskoj danas je odobrio zahtjev kompanije Saab za proglašenje bankrota.

"Okružni sud danas je odobrio bankrot kompanije Saab", navodi se u saopštenju suda i dodaje da će naredno ročište biti održano 9. aprila 2012. godine, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Direkor kompanije Victor Muller rekao je da mu je danas "najtamniji dan" u karijeri. On je odluku o zahtjevu za bankrotstvo donio nakon neuspjeha dogovora sa američkim Feneral motorsom, koja je vlasnik Saaba i ima pravo na tehničku licencu švedskog proizvođača automobila.

Muller je Saab od General Motorsa otkupio u februaru 2010. godine ali je proizvodnja obustavljena u aprilu zbog problema sa finansijama. Prezadužena fabrika svojim radnicima nije isplatila mjesečna primanja od augusta.

Švedski ministri za poslovanje i za zapošljavanja su na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon objavljivanja sudske odluke poručili da će dati svu podršku nezaposlenim radnicima.

Kompanija Saab osnovana je 1937. godine kao nacionalna kompanija za proizvodnju aviona a proizvodnju automobila pokreće 1946. godine.