Od sredine godine
32

Struja uzima danak, Hyundai iz Evrope uklanja sve N modele sa SUS motorima

A. M.
Korejski proizvođač automobila sve više se okreće karbonski neutralnim modelima. Jedan od koraka tog procesa je potvrda da Hyundai u prvoj polovini 2024. godine zaustavlja proizvodnju svih N modela s benzinskim motorima u Evropi.

Kupci u Evropi imaju sve manje pristupačnih hot hatcheva na izboru. Volkswagen modeli up! GTI i Polo GTI su povučeni s tržišta, Opel Astra OPC i Peugeot GTi također su nestali, a Ford je prije gašenja modela Fiesta izbacio iz ponude verziju ST 2023. godine. Štaviše, Focus ST će također doživjeti istu sudbinu 2025. godine.

Navodno, istu odluku su sada donijeli i u Hyundaiju. Prema saopštenju korejske marke, proizvodnja modela sa N značkom pogonjenih s benzinskim motorima bit će zaustavljena u Evropi od sredine 2024. godine. Konkretno, radi se o modelima i20 N, i30 N i i30 N Fastback. Tako će Hyundai u bliskoj budućnosti računati samo na električne modele Ioniq 5 N i budući Ioniq 6 N.

"Hyundai Motor odlučio je zaustaviti proizvodnju N modela sa SUS motorima za evropsko tržište u prvoj polovini godine. Ova odluka dolazi kao rezultat opredijeljenosti marke da evropskim kupcima ponudi niz proizvoda s nultom emisijom do 2035. godine i da bude 100 posto CO2 neutralna u svim fazama proizvodnje i rada automobila do 2045. godine", izjavio je jedan od čelnih ljudi Hyundaija.

Međutim, ovi modeli će se još neko vrijeme moći naručiti na određenim tržištima u Evropi.