Krajem godine
187

Stiže novi Volkswagen Golf R s 328 konjskih snaga

D. B.
Nova generacija Volkswagenovog Golfa R je u završnoj fazi razvoja te će biti predstavljena ove godine.

Novi Golf R stiže krajem godine, a nedavno je fotografisan tokom testiranja u sniježnim uvjetima, piše Auto Express.

Golf R će biti jedan od suptilnijih snažnih hatchbacka te se neće mnogo razlikovati od Golfa R-Line. Na fotografijama prednjeg dijela se vide dva dijagonalna dijela na nešto većem braniku u boji karoserije. U stražnji branik je integrisan par dvostrukih završetaka izduvnih cijevi, a veći naplaci s pet krakova kriju veće kočnice s R plavim kočionim kliještima.

Foto: Auto Express (Foto: Klix.ba)
Foto: Auto Express (Foto: Klix.ba)

Slična priča je i unutra, jer je kabina uglavnom slična onoj u standardnom Golfu. Razliku prave sportska sjedišta s R oznakama, upravljač s ravnim donjim dijelom i plava ukrasna linija koja okružuje cijelu unutrašnjost.

Osma generacija Golfa je postavila potpuno novi standard kada je riječ o infotaniment sistemu popularnog VW-ovog hatchbacka, tako da se očekuje da će R model to iskoristiti i da će standardno imati digitalnu instrument tablu. VW bi mogao ponuditi 10-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir te mali panel također osjetljiv na dodir umjesto manuelnih dugmadi, što je opcija u ostatku ponuda.

Foto: Auto Express (Foto: Klix.ba)
Foto: Auto Express (Foto: Klix.ba)

Nedavno je objavljeno da će Golf R pokretati EA286 2,0-litarski četverocilindrični turbobenzinac koji se nalazi i u novom GTI modelu, ali će umjesto 242 isporučivati 328 KS.

Snaga će se prenositi na sva četiri točka putem sedmostepenog DSG mjenjača i 4MOTION sistema. Manuelni mjenjač neće biti u ponudi. Novi Golf R će od 0 do 100 km/h ubrzavati za 4,5 sekundi prije nego dostigne elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h.