auto
14

Steven Aghakhani je najbrži trinaestogodišnjak na svijetu

Klix.ba
Trinaestogodišnjeg vozača Stevena Aghakhaniha su dijelile tri desetinke od trijumfa u Global Time Attackovoj Pro-Comp klasi na stazi Burtonwillow u Californiji.

Aghakhani je proteklog vikenda vozio trkaći Lamborghini Huracan Super Trofeo s motorom od 620 KS te je postavio impresivno vrijeme od 1:41.612. Pobijedio je u svojoj klasi, no, svoj cilj da slavi u ukupnom poretku nije uspio ostvariti. Najbrži je bio Mark Jager koji je u svom snažnom Unlimited AWD Subaruu STi pobijedio s vremenom 1:41.309.

Steven je karijeru počeo vozeći karting kada je imao sedam godina. Potom je ušao u razvojni program GT team US RaceTronicovog tima s namjerom da postane profesionalni vozač. Njegov mentor je šampion u driftu Michael Essa.

Stevenov otac Armik je bivši trkač i veoma je imućan. Njegov Veyron je Steven vozio ranije ove godine brzinom od 325 km/h. Armik u svojoj garaži ima još jedan Veyron, ali i Ford GT, McLaren 650S i Lamborghini Aventador.

Dječak se trenutno priprema za takmičenje Lamborghini Super Trofeo, ali će morati sačekati nekoliko godina jer je još uvijek premlad.

"Huracan je definitivno odličan trkaći automobil. Imam mnogo naučiti o njemu, sjajno je biti za upravljačem. Najveća razlika između Huracana i Gallarda je to što Huracan bolje prijanja na stazu i ima više snage. Mnogo je bolji", izjavio je mladi Aghakhani.