Noćna mora
33

Staza Nürburgring ima i svoju tamnu stranu

Klix.ba
U odnosu na digitalnu jurnjavu Nürburgringom, gdje se fatalne vozačke greške anuliraju pritiskom na taster "restart", legendarna njemačka staza u stvarnom životu često pokazuje kako se vrhunska zabava u nekoliko sekundi može pretvoriti u pravu noćnu moru.

Jedinstvena njemačka staza Nürburgring Nordschleife godinama je okupljalište automobilskih entuzijasta iz cijelog svijeta koji sa svojim (ili iznajmljenim) automobilom u prvom licu mogu osjetiti sve čari brze vožnje na 20,76 kilometara dugom krugu "zelenog pakla" koji sa sobom donosi bezbrojne zavoje i različitu konfiguraciju terena.

I dok nekolicina pogrešnih vozačkih procjena na Nürburgringu na kraju ipak prođe bezbolno, mnogo je situacija gdje staza zaista pokaže zube, a automobili tada završavaju u ogradama, često na boku ili krovu, na kraju na platformama kamiona vučne službe.

Jedan od bezbrojnih videomaterijala ponajbolje pokazuje kako izgleda tamna strana Nürburgringa koji njemački rally as Walter Röhrl ima "u malom prstu", a nedavno je izjavio da postaje sve opasniji za performanse današnjih automobila koje voze preambiciozni vozači amateri.