auto
0

Spira4U sigurnija alternativa motorima i skuterima

Sarajevo-x.com
Automobil nazvan Spira4U je jedno od najinteresantnijih vozila koja su sudjelovala u takmičenju u kojem učesnici pokušavaju napraviti vozilo koje će preći 160 km sa 3,8 litara goriva kako bi osvojili nagradu "Progressive Insurance Automotive X".

Ova vozila imaju tri točka i neobično su dizajnirana te koriste različite tehnologije. Njihov cilj je osvojiti nagradu vrijednu deset miliona dolara i pokušati smanjiti potrošnju nafte, piše "Fox News".

Ljudi koji stoje iza projekta vozila Spira4U, koje je dijelom izgrađeno od pur-pjene, imaju još jedan cilj, žele spasiti ljudske živote. Prema riječima pokretača ovog projekta Lona Ballarda, Amerikanca koji radi na Tajlandu, više od pola smrtnih slučajeva na cestama velikih gradova i zemalja u razvoju su pješaci i motoristi. Spira4U je stvorena da bude sigurnija alternativa motorima i skuterima na azijskom tržištu.

"Napravio sam vozilo koje će pružiti veću zaštitu osobama koje budu sudjelovale u nesreći", rekao je Ballard.

Pogon ovog vozila je baziran na Kawasakijevom motoru i prenosu. Karoserija je izgrađena od fiberglasa i pur-pjene. Spira4U je teška oko 226 kg i ima dva sjedišta. Prije samog takmičenja, vozilo je moralo proći razna nekonvencionalna testiranja, bilo je natovareno svinjskim polutkama, udareno kamionom, čak je i plutalo na vodi.

Ballard i njegov tim su na vozilu radili dvije godine, 60 do 80 sati sedmično, a investirali su oko 200.000 dolara.

Nakon što je ovaj koncept ušao u grupu od petnaest finalista, ovog vikenda je ipak eliminisano iz takmičenja jer nije moglo održati potrošnju od 3,8 litara na pređenih 160 km gradske vožnje, iako je na otvorenom putu uspješno prošlo ovaj test.

Ballard i njegov tim nisu previše razočarani jer su daleko veći i poznatiji timovi od njih ranije napustili takmičenje.

Spira4U bi se mogla prodavati za 3.000 dolara. Ako bi se prodalo 20.000 primjeraka godišnje, ova cijena bi se prepolovila.

Ballard vjeruje da će moći početi proizvoditi ova vozila i da će ih uspješno prodavati jer je "mekana, sigurana i seksi".