Stiže 2024. godine
42

Špijunske fotogafije otkrile izgled Xiaomijevog automobila

D. B.
Xiaomi širi domen svog tehnološkog djelovanja, a sada njegov prvi izlet u svijet električnih automobila počinje dobijati svoj oblik.

Nove špijunske fotografije su ponudile prvi uvid u Xiaomijev prvi električni model. Ove fotografije potiču s kineske društvene platforme Xiaohongshu te prikazuju električni sedan modernog dizajna, koji je vidljiv uprkos strateškoj kamuflaži i manjku komponenti.

Na fotografijama se vide vrata bez rama, skrivene ručke vrata koje će dati doprinos aerodinamici, a tu je i port za punjenje u stražnjem dijelu automobila. Xiaomijev logotip krasi zvučnike na vratima.

Ambicije ove kompanije koje se odnose na automobile otkrivene su javnosti 30. marta 2021. godine, kada je proizvođač smartphonea najavio investiciju od 1,28 milijardi eura u prvu fazu automobilskog projekta. U narednih deset godina se očekuje investiranje od ukupno 9 miliona eura, što pokazuje da je Xiaomi ozbiljan u svojim ambicijama.

Xiaomijev plan za automobilsku industriju uključuje uspostavljanje značajnog utjecaja u Pekingu. Plan je izgraditi multifunkcionalno sjedište koje će obuhvatiti prodaju te istraživanje i razvoj, kao i fabriku za proizvodnju u Yizhuangu dizajniranu da godišnje proizvodi 300.000 automobila.

Iako kompanija ne govori puno o svom napretku u sferi električnih automobila, Xiaomi ipak ima stabilan momentum, a proizvodnja prvog modela bi trebala početi 2024. godine.