GTE verzija crossovera
9

Snažni hibridni T-Roc bi mogao biti u planovima Volkswagena

D. B.
Za jedan kompaktni crossover, Volkswagenov T-Roc ima impresivnu ponudu koja uključuje standardni model, snažniji T-Roc R visokih performansi, kao i dvovratni kabriolet. Međutim, kompanija iz Wolfsburga bi mogla ponuditi i plug-in hibridni GTE.

Magazin Auto Express piše da bi Volkswagen mogao proizvesti T-Roc GTE s plug-in hibridnim pogonom, a projekt menadžer za elektrificirani pogon Kai Philipp je ranije rekao da MQB tehnologija daje mogućnost Volkswagenu da to učini.

Ipak, plug-in hibridni T-Roc nije prioritet kao što je slučaj s većim i skupljim modelom Tiguan koji je sljedeći na redu za GTE tretman. Već smo imali priliku vidjeti prototipe tog elektrificiranog modela, tako da se i on očekuje na tržištu.

Ako T-Roc GTE dobije "zeleno svjetlo" za proizvodnju, usvojit će Volkswagenovu najnoviju hibridnu tehnologiju koju koristi i Golf GTE. Ta tehnologija se sastoji od 1,4-litarskog turbobenzinca i električnog motora, 6-stepenog mjenjača s duplim kvačilom i baterije od 13kWh. Ta kombinacija u Golfu GTE razvija 241 KS i 400 Nm obrtnog momenta.

Ove brojke bi potencijalni T-Roc GTE postavile između aktuelnog najsnažnijeg T-Roca R koji isporučuje 300 KS te modela s 2,0-litarskim TSI motorom koji nudi 190 KS.