Diskovi promjera 38,8 cm
10

Snaga bez kontrole ne znači ništa: Bugatti Bolide će koristiti karbonske kočnice na nivou F1 bolida

A. M.
Vrijedan skoro četiri miliona eura hiperautomobil Bugatti Bolide, sa monstruoznom snagom od 1.826 konjskih snaga, koristit će najveće karbonske kočnice koje je italijanski specijalista Brembo ikad napravio.

Prije tačno tri decenije, gumarski div Pirelli je imao jako efektnu reklamnu kampanju sa sada već legendarnim sloganom: "Snaga bez kontrole ne znači ništa".

Kada spomenete Bugatti, odmah pomislite na ogromne i monstruozne motore koji razvijaju hiljade konjskih snaga i koje treba ukrotiti. Zato, za ove automobile koji lako prelaze granicu od 400 km/h, pored ogromne snage, potrebna je i ozbiljna kontrola, odnosno kočiona sila da bi se ovi monstrumi adekvatno zaustavili.

Bugatti je za svoje čudovište Bolide od Bremba naručio poseban set karbonskih kočnica sa monoblok čeljustima sa osam klipova sprijeda i šest klipova pozadi, od kojih je svaka napravljena od niklovanog aluminija.

Čeljusti su montirane na karbonske diskove promjera 15,3-inča (38,86 cm), iako su za prednju osovinu konstruisani diskovi veće debljine i masivnijih disk obloga. Također, na svakom točku se nalaze po četiri disk pločice. Kada sve to spojite, dobijete najveći karbonski kočioni sistem koji je Brembo ikada napravio. Prema informacijama iz Bugattija, ove kočnice su na nivou tehnologije koja se koristi u F1 bolidima i LMDh prototipima.

Osim toga, kočnice su dizajnirane da rade za vozače različitih nivoa iskustva. Ipak, model Bolide nudi i određeni nivo uzbuđenja. Naime, moguće ga je podesiti na način vožnje koji simulira mokru podlogu i koji izaziva podupravljanje automobila. Bolide vrijedi skoro četiri miliona eura, a Bugatti će proizvesti svega 40 primjeraka.