Sretan kraj
14

Slučajno otkriveni Porsche 901 spašen od propadanja

Klix.ba
Posljednja destinacija slučajno otkrivenog, kasnije pažljivo restauriranog Porschea 901, je čuveni muzej slavne automobilske kompanije u Štutgartu.

Jedan od prvih primjeraka automobila kojim je Porsche bio i ostao prepoznatljiv u cijelom svijetu 2014. godine pronašla je njemačka televizijska ekipa na napuštenoj farmi, a sav posao u temeljitoj restauraciji koja je trajala tri godine na sebe je preuzeo Porsche.

Originalni Porsche 901 napravljen je u 82 primjerka, a promjena oznake na nasljedniku modela 356 uslijedila je nakon reakcije iz Peugeota koji je svoje modele već označavao trocifrenim brojem s nulom u sredini. U Porscheu su prihvatili prigovor iz Francuske pa su nulu u izvornoj oznaci svog modela jednostavno zamijenili brojem jedan s kojim je rođena besmrtna legenda 911.

Spašen od propadanja, crveni Porsche 901 iz 1964. godine s brojem šasije 300.057 je 57. primjerak koji je proizveden, a posjetioci muzeja moći će da ga vide u sklopu posebne izložbe koja će trajati do 8. aprila 2018. godine.