auto
0

Škoda ulaže 100 miliona eura u povećanje proizvodnje automobila

NINA
Škoda Roomster
Škoda Roomster
Najveći češki proizvođač automobila Škoda Auto najavio je investiciju vrijednu tri milijarde kruna ili gotovo 100 miliona eura u povećanje proizvodnje u svojoj tvornici Kvasiny, gdje će se početi s proizvodnjom novog modela Škoda Roomster, objavljeno je iz sjedišta kompanije.

Prema podacima agencije CzechInvest, Škoda je već dobila državnu podršku za razvoj tamošnje infrastrukture i proširenje proizvodnih kapaciteta, a ogleda se u poreznim olakšicama vrijednim 15 posto ukupne vrijednosti investicije i to za narednih deset godina.

U tvornici Kvasiny 1.200 radnika proizvodi Škoda Superb automobile, a nakon dodatne investicije zaposlit će se još 2.000 radnika.

Proizvodnja Roomstera trebala bi započeti početkom sljedeće godine, a prva javna prezentacija tog novog vozila bit će na Geneva Motor Show-u u martu 2006. godine.

Škoda Auto lani je na tržištu prodao 451.675 automobila, a ove godine očekuje se povećanje proizvodnje na preko pola miliona komada, s time da se u naredne 3 do 4 godine planira postići godišnja proizvodnja od 600.000 automobila.