{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škoda proizvela 11 miliona vozila

21.3.2014. u 14:52
8
4
Škoda proizvela 11 miliona vozila
8
Škoda proizvela 11 miliona vozila
Škoda Auto je proizvela 11 miliona vozila u svojoj glavnoj fabrici lociranoj u M.Boleslav. Šest Škoda modela se trenutno proizvode u ovoj fabrici: Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid i Rapid Spaceback. U sklopu najveće modelske ofanzive u svojoj korporativnoj historiji češki proizvođač je značajno proširio svoje proizvodne kapacitete zadnje tri godine.
“Mladá Boleslav je srce globalne Škoda proizvodne mreže“, ističe Michael Oeljeklaus, Škoda član Uprave za proizvodnju, te dodaje: “Jedanaest milioniti proizvedeni primjerak demonstrira snagu brenda ali i naše proizvodnje. Više od polovine svih Škoda modela proizvedenih do danas su sišli sa proizvodne trake iz fabrike u M. Boleslav, od čega je million vozila proizvedeno u zadnje dvije godine. Srce Škoda brenda kuca upravo u ovom gradu i ovoj fabrici. Kompletan tim uposlenika je ponosan na ovaj jubilej.

U godinama koje su pred nama Škoda i dalje namjerava da raste zahvaljujući impresivnoj modelskoj ofanzivi, najvećoj u dosadašnjoj historiji brenda. Siguran sam da će fabrika u M.Boleslav odigrati ključnu ulogu u toj strategiji”.

Fabrika u M. Boleslav najviše je doprinijela proizvodnji modela lansiranih predhodne tri godine. Gotovo 10.000 zaposlenika radi na proizvodnji trenutnog modela Škoda Fabia, Škoda Octavia, kao i novih modela Škoda Rapid i Škoda Rapid Spaceback. Kako bi prilagodila kapacitete proizvodnje Škoda je pokrenula najveću modernizaciju i proširenje fabrike u historiji brenda. Glavni fokus je bio povećanje kapaciteta proizvodne linije sa 800 na 1.200 vozila svaki dan.

Investicije su se pokazale opravdanim: novi modeli proizvedeni u Mladá Boleslav se prodaju odlično. Rast prodaje veći od 30% u Zapadnoj i Centralnoj Evropi učinio je da model Octavia bude pravi hit u prva dva mjeseca tekuće godine. Nova Škoda Octavia je dostupna kao Octavia, Octavia Combi, Octavia Combi 4x4 i snažna Octavia RS verzija. Nova Octavia Scout i nova Octavia G-TEC uskoro upotpunjuju ponudu ovog modela u 2014. Manje od dvije godine je prošlo kako je lansiran model Rapid, a već se može reći da predstavlja treći po snazi model u pogledu prodaje za brend. U 2013. Škoda je bila u mogućnosti da učetvorostruči isporuke Rapida u odnosu na prethodnu godinu.

Fabrika Mladá Boleslav smještena u ulici Václav Klement je najuspješnija Škoda fabrika i krucijalna je u uspješnoj 118 godina dugoj historiji brenda. U prvim prostorijama ove fabrike dva pionira u prozvodnji automobila, Václav Laurin i Václav Klement su pokrenuli proizvodnju bicikala u 1895., nedugo nakon toga i motocikala, a 1905. prvi primjerci automobila su sišli sa proizvodnih traka.

Pored glavne fabrike u Češkoj Republici Škoda posjeduje još dva prozvodna kompleksa locirana u Kvasiny i Vrchlabí. Modeli Yeti, Superb i Roomster se proizvode u Kvasiny dok fabrika u Vrchlabí omogućava proizvodnju automatskih mjenjača DQ200 sa duplim kvačilom za čitavu Volkswagen grupaciju. Češki proizvođač i Volkswagen Group su investirali blizu 170 miliona eura u proizvodnju modernih DSG automatskih mjenjača.

U prilog domaćoj proizvodnji, Škoda u dijelu svoje internacionalne strategije rasta veliki fokus stavlja na proizvodnju i na lokalnim tržištima naročito na velikim tržištima kao što su Kina i Rusija. Škoda u saradnji sa Shanghai Volkswagen (SVW) na lokaciji Anting posjeduje proizvodnju svojih modela u Kini. Upravo u ovoj fabrici proizvedeno je više od million Škoda modela namijenjenih za kinesko tržište. Pokretanje proizvodnje novog modela Octave planiran je sredinom 2014. Škoda modeli također se proizvode i u Rusiji, tj. u fabrici lociranoj u Nizhny Novgorodu i Kalugi. Proizvodnja modela Rapid za rusko tržište počela je prije par sedmica upravo u ovim postrojenjima odnosno u Kalugi.

Kao dio globalne strategije razvoja pokrenute prije tri godine Škoda planira povećanje isporuka svojih modela širom svijeta na 1.5 miliona primjeraka godišnje. U 2013. Škoda je proizvela i isporučila 920,800 vozila, čime je ostvarila drugi najbolji rezultat u svojoj historiji. Predstavljanjem osam novih ili redizajniranih modela brend je lansirao najviše novih modela u jednoj godini. Škoda će nastaviti ovim putem i u 2014. Krajem februara prodaja je već povećana za 10.6 % u odnosu na isti period prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: