auto
2

Škoda objavila teaser novog električnog SUV-a, debituje 15. marta

D. B.
Škoda je objavila kratki video teaser nadolazećeg električnog SUV-a, koji će biti predstavljen tokom godišnje konferencije za medije češkog proizvođača najavljene za 15. mart.

Iako ime modela tek treba biti otkriveno, špekuliše se da će novi električni kompaktni SUV biti nazvan Škoda Elroq.

Škoda je obećala da će omogućiti "ekskluzivno 'provirivanje' u koncept dizajna za buduće električno vozila", koje se bliži produkcijskom statusu. Teaser je fokusiran na prednji dio električnog modela te otkriva siluetu karakterističnu za SUV.

Uočljivi detalji uključuju prepoznatljiv potpis LED dnevnih svjetala i osvijetljeni Škodin logotip koji krasi izvajanu haubu. Očekuje se da će ovaj element dizajna postati uobičajena zajednička stilska karakteristika svih budućih električnih vozila češkog brenda, uspostavljajući kohezivni porodični izgled.

Na osnovu službenih informacija objavljenih prošle godine u vezi sa Škodinim nadolazećim električnim asortimanom, Elroq bi trebao debitovati ove godine kao električni pandan Karoqu koji ima motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Škoda ga opisuje kao "idealan porodični automobil", koji nudi prostranu unutrašnjosti s naglaskom na praktičnost, dok će dužina iznositi 4,5 metara.

Elroq će biti rival modelima kao što je Peugeot E-3008, ali će izazvati i nadolazeće potpuno električne neaslejdnike modela Citroen C5 Aircross i Opel Grandland. Oba modela se očekuju ove godine.

Škoda razvija i ulazni električni SUV koji će dijeliti platformu s nadolazećim modelom Volkswagen ID.2, međutim, ovaj model bi trebao debitovati 2025. godine zajedno s modernizovanim Enyaqom i Enyaq Coupeom. Pored toga, češka kompanija ima planove za druge premijere električnih vozila, uključujući prostrani karavan i SUV sa sedam sjedišta slične veličine koju ima Kodiaq, a oba se očekuju 2026. godine.

Škodina godišnja konferencija za medije bit će održana u petak 15. marta uz direktan prijenos.