Veliki broj
41

Škoda obilježila milion proizvedenih SUV-ova

Klix.ba
U češkoj automobilskoj kompaniji pod okriljem Volkswagena obilježili su milion proizvedenih SUV-ova, a čast da bude jubilarni primjerak pripala je modelu Karoq.

Škoda se u priču o crossoverima/SUV-ovima uključila 2009. godine, kada je predstavljen popularni model Yeti koji je češka automobilska kompanija proizvela u 684.500 primjeraka.

Yeti je penzionisan krajem prošle godine, a njegov nasljednik Karoq već je pronašao put do 87.800 kupaca. Paralelno s njim Škodin veći SUV Kodiaq (koji se može dobiti i u kombinaciji sa sedam sjedišta) do sada je napravljen u 215.700 primjeraka, a svoj doprinos produkciji Škodinih SUV-ova, koja je stigla do sedmocifrenog broja, dao je i model Kamiq koji se od aprila prodaje u Kini.

Čast da bude jubilarni milioniti Škodin SUV pripala je modelu Karoq s paketom opreme Ambition čiju zelenu karoseriju pokreće 1,5-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor (150 KS), a snaga na podlogu distribuira se posredstvom opcionog DSG mjenjača. Automobil je već isporučen kupcu u Španiji.

U Škodi se spremaju da na martovskom Sajmu automobila u Ženevi predstave i produkcijsko izdanje ranije predstavljenog konceptnog modela Vision X koji će biti njihov četvrti (i najmanji) crossover/SUV u ponudi, a prije toga na scenu će stići najsnažniji Kodiaq RS koji će publici premijerno biti predstavljen na oktobarskom Sajmu automobila u Parizu.