Sve na struju
36

Škoda: Nakon hibridnog Superba počinje električna ofanziva

Klix.ba
U Škodi se uveliko pripremaju za proizvodnju elektropokretanih automobila, a prvi u nizu produkcijskih modela bit će zasnovan na nedavno predstavljenom konceptnom modelu Vision E.

Prije ulaska u narednu dekadu u kojoj će se češka automobilska kompanija posvetiti proizvodnji električnih automobila, Škoda će 2019. godine predstaviti hibridno izdanje svog najvećeg modela Superb.

Godinu nakon toga publici će biti predstavljeno produkcijsko izdanje nedavno predstavljenog konceptnog modela Vision E koji na zajedničkoj MEB platformi čini trio koncerna Volkswagen u koji spadaju modeli Volkswagen I. D. i Audi EV.

Ubrzo nakon predstavljanja produkcijskog modela Vision E Škoda će predstaviti i svoj najskuplji model u historiji kompanije, a elektropokretan Coupe-SUV svojom bi dužinom trebao biti pozicioniran između aktuelnih modela Karoq i Kodiaq. Zahvaljujući prednostima MEB platforme u automobil će se udobno moći smjestiti pet odraslih osoba, a snaga elektromotora neće biti manja od 300 KS.

Škoda će svoj električni Coupe-SUV prodavati po cijeni koja će iznositi blizu 48.000 eura, a već se špekuliše i o nazivu automobila (Amiq, Eliaq ili Anuq).

Na drugoj strani električne game Škoda će predstaviti znatno jeftiniji dvovolumenski automobil čije bi dimenzije trebalo da odgovaraju dimenzijama aktuelnog modela Rapid Spaceback. Model bi mogao nositi poznati naziv Felicia i trebao bi se ponuditi po cijeni od 30.000 eura.

Škodina ponuda elektropokretanih automobila do 2025. godine trebala bi se proširiti s još dva modela (crossover i sportski Coupe), a Škodin šef odjela za istraživanje i razvoj Christian Strube već je potvrdio da će električni Coupe biti duhovni nasljednik legendarnog modela 110R.