auto
0

Škoda kupila postrojenje za crash testove

Sarajevo-x.com
Škoda je postala vlasnik hightech postrojenja za crash testove. Češki proizvođač automobila kupio je od instituta TÜV Süd postrojenje u Uhelnicama kod Husí Lhota.

Ova investicija predstavlja još jedan korak dalje u permanentnom optimiranju aktivne i pasivne sigurnosti Škodinih modela. Crash testiranja će obuhvatati vozila i njihove komponente.

"Redovno provođenje crash testiranja jedna je od ključnih kompetencija svakog proizvođača automobila", naglasio je član Škoda uprave zadužen za razvoj, Eckhard Scholz.

"Naša vozila i danas imaju uzorne sigurnosne karakteristike. Kupovinom vlastitog postrojenja za crash testiranja želimo poboljšati nivo sigurnosti u našim vozilima, kako bi postali što sigurniji u realnim okolnostima vožnje. Za nadolazeću modelsku ofanzivu potrebni su nam adekvatni kapaciteti. Stoga nastavljamo investirati u Uhelnice."

Ispitna stanica u Uhelnicama za Škodu nije nepoznat teren. Još od 80-ih godina prošlog stoljeća marka ovdje testira svoja vozila u saradnji sa TÜV-om SÜD odnosno sa ÚVMV-om.