Drugačiji od kineskog
17

Škoda će iskoristiti ime Kamiq za novi mali evropski crossover

Klix.ba
Češki proizvođač automobila Škoda radi na subkompaktnom crossoveru nemijenjenom evropskom tržištu, a sada je poznato i njegovo ime.

Model iz B-segmenta neće zadržati ime Vision X koje nosi koncept predstavljen prošle godine, nego će koristiti riječ s početnim slovom "K" i posljednjim "Q" kao što je slučaj s većim modelima Karoq i Kodiaq. Umjesto da pronađe potpuno novo ime, Škoda se odlučila da to bude Kamiq, ime koje se koristi od 2018. godine za mali crossover namijenjen kineskom tržištu. Taj model se proizvodi u fabrici u Nanjigu te je prošle godine prodan u 27.900 primjeraka.

Iako će nositi isto ime kao i kineski model, evropska verzija će imati drugačiji dizajn kako bi više odgovarao evropskom tržištu. Dosad objavljen teaser nagovještava da će produkcijska verzija ostati vjerna pomenutom konceptu Vision X, što između ostalog znači podijeljena prednja svjetla, dok kineski Kamiq ima konvencionalna prednja svjetla.

Postoji velika šansa da će evropski Kamiq i sa stražnje strane biti drugačiji od kineskog, baš kao što je slučaj s evropskom i kineskom Octavijom.

U suštini, novi model će biti Škodina verzija Volkswagenovog modela T-Cross i SEAT-ove Arone. Bit će baziran na MQB platformi te će svjetlo dana ugledati na Sajmu automobila u Ženevi u martu.

Još uvijek je rano govoriti o cijeni, ali bi trebao biti jeftiniji od T-Crossa te istovremeno ponuditi prostraniju unutrašnjost i mnogo Simply Clever mogućnosti.

Ponuda motora je već poznata te će početi tocilindričnim 1,0-litarskim TSI motorom i protezati se do 1,5-litarskog TSI motora poput njemačkih i španskih rođaka budućeg Karoqa.

Ostaje da se vidi da li će dio ponude biti i 1,6-litarski TDI.