auto
21

Skica otkrila dizajn novog Audija A8, A7 i A6

Klix.ba
Audijev šef dizajna Marc Lichte je razgovarao s novinarima francuskog magazina L'argus o novom modelu A8 te drugim modelima kao što u A7 Sportback i A6 Sedan te im je pokazao i skicu koja otkriva razlike između modela.

Na prvi pogled će mnogi pomisliti da su automobili gotovo identični, no, razlika je u detaljima. Velika rešetka hladnjaka je drugačija kod svakog modela. Istaknutija je i veća na sedanu A8, dok modelu A7 Sportback daje sportski izgled, a naglašena je dodatnim naborima na poklopcu motora. A6 Sedan ima nešto manju verziju rešetke hladnjaka te drugačiji dizajn prednjeg branika.

Brojni hromirani detalji također prave razliku, tako da ih A8 ima najviše, što se i očekuje od modela iz vrha ponude. Ovaj model ima dva sjajna dijela u obliku slova C na ivicama branika, a spojeni su centralnim hromiranim dijelom. A7 Sportback najviše zrači sportskim duhom, a hrom mu daje agresivan izgled. A6 posjeduje dva hromirana dijela u obliku slova L, ali ti dijelovi nisu spojeni u sredini kao što je slučaj s modelom A8.

Farovi su pozicionirani veoma blizu masivne rešetke hladnjaka kod "osmice", dok su kod modela A7 i A6 odmaknuti. Razlika između modela je i u LED dnevnim svjetlima.

Lichte je obećao da će implementirati veće razlike između modela, koji će ipak zadržati sličan dizajnerski jezik. Ostaje da se vidi da li će i oni koji se manje razumiju u automobile primijetiti razliku između modela.

Audi A8 će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, a prodaja bi trebala početi prije kraja godine. Potom će 2018. stići A7 Sportback, a ona i A6.