Koliko su sigurni?
49

Sigurnosni stručnjaci uspjeli provaliti u nove automobile za deset sekundi

Dž. L.
Neki od najnovijih i najpopularnijih automobila u Velikoj Britaniji pod rizikom su da postanu laka meta krađa zbog slabosti sistema ulaska u vozilo bez ključa, upozoravaju istraživači iz magazina "What Car".

Naime, ovi sistemi dozvoljavaju vozačima da otvore vrata i pokrenu automobile bez da uopće izvade ključeve iz džepa. Istraživači sigurnosti vozila iz "What Car" stoga su testirali sedam različitih modela automobila opremljenih ovim sistemima.

Oni su za samo deset sekundi uspjeli obiti DS 3 Crossback i Audi TT RS, a Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE za 30 sekundi.

Sigurnosni stručnjaci iz "What Car" vršili su ispitivanja pomoću iste specijalne tehnologije koju koriste lopovi, a cilj im je bio izmjeriti vrijeme koje je potrebno da se provali i odveze automobil.

Foto: BBC
Foto: BBC

Krađe automobila u Engleskoj i Walesu dostigle su najviši nivo u proteklih osam godina. Samo prošle godine u ovim britanskim zemljama ukradeno je više od 106.000 vozila.

Isplate potraživanja od osiguranja zbog krađa automobila također su dostigle svoj najviši nivo početkom 2019. godine. Udruženje britanskih osiguravajućih kuća saopćilo je da su potraživanja u januara i martu ove godine bila veća nego u bilo kojem kvartalu 2012. godine. Međutim, nemaju podatke koliki udio zahtjeva se odnosi na vozila sa sistemom bez ključa.

Audijeva matična kompanija Volkswagen Group saopćila je da je u sklopu svog kontinuiranog rada na poboljšanju sigurnosnih mjera udružila policiju i sigurnosne stručnjake.

Iz PSA grupe, matične kompanija DS-a, kazali su za "What Car" kako imaju tim posvećen rješavanju potencijalnih sigurnosnih slabosti koji je usko sarađivao s policijom na analiziranju metoda krađe.

Kompanija Jaguar Land Rover rekla je kako se njihov model Discovery Sport, na kojem su vršili testiranja iz "What Car", više ne proizvodi. Kako dodaju iz Jaguara, njihov današnji model Discovery Sport odlikuje se tehnologijom koja, kako kažu, sprečava napade kradljivaca.

Iz "What Car" pojašnjavaju kako ustvari lopovi rade, što su i praktično pokazali.

"Lopovi, koji obično rade u parovima, ciljat će na automobil parkiran ispred kuće. Jedan kradljivac će u blizini automobila držati uređaj koji pojačava signal predviđen za ključ, dok će drugi kradljivac stajati blizu kuće s drugim uređajem koji taj signal prebacuje na ključ, čime zatvaraju sistem", kažu sigurnosni stručnjaci.

Ipak, jedna od najsigurnijih tehnologija jeste tehnologija koja prepoznaje pokrete.

Iz "What Car" kažu kako nisu mogli provaliti u automobile kojima je tehnologija otkrivanje pokreta instalirana kao mjera sigurnosti. Međutim, ova tehnologija nije dostupna na cijelom tržištu automobila.