auto
0

Šest najboljih "zelenih" sportskih automobila

Sarajevo-x.com
Kada kažemo zeleni automobili, naravno da ne mislimo na boju, nego na prijateljsku nastrojenost okolišu. Ipak, kada kažete hibridni ili električni automobil, na pamet će vam prije pasti fićo nego ferrari. E pa ovdje nije riječ ni o jednom ni o drugom, već o sportskim automobilima koji su odlični, iako se naftne kompanije nadaju da ih se neće masovno kupovati.

[SLIKA]1[/SLIKA]Tesla Roadster

Tesla Roadster je pravi automobil Silikonske doline. U njemu nema motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, zastarjela tehnologija. Ovo nevjerovatno auto pogoni 6831 punjiva litijum-ionska baterija. Tesla je nova generacija električnih automobila, koje bije glas nevjerovatne sporosti. Treba mu samo 4 sekunde da ubrza od 0 do 100 km/h. Maksimalna brzina mu je 210 km/h. A šta je sa potrošnjom pitate se?! Friško napunjen, Tesla će vas voziti 400 kilometara i stati. Onda će vam trebati 3,5 sata da ga napunite i krenete dalje. Ovo je definitivno najbolji i najzeleniji sportski automobil.

[SLIKA]2[/SLIKA]Toyota FT-HS

Postoji veliki interes za Toyotinim FT-HS konceptom, jer je riječ o, zasada, jedinom hibridnom sportskom automobilu. Ispod haube mu se nalazi 3.5 litarski V6 motor, koji uz pomoć elektro motora razvija 400 ks i ubrzava od 0 do 100 za samo 4 sekunde. I za to vrijeme proizvodi ultra malo zagađivača.

[SLIKA]3[/SLIKA]Lotus Exige 265E

Koncepno vozilo Lotus Exige 265E je čudo zbog kojeg nam dođe da poželimo da izvori fosilnih goriva presuše. U njemu se nalazi toyotin 4-cilindrični motor koji za pokretanje koristi bioetanol E85 (85% etanola i 15% bezolovnog 95-oktanskog benzina). Zahvljujući težini od samo 930 kg i jačini od 265 ks, ovom autiću treba samo 3,8 sekundi da ubrza od 0 do 100 km/h.

[SLIKA]4[/SLIKA]Trident Iceni

Mala britanska kompanija Trident proizvela je sportski automobil i nazvala ga Iceni. To je jedini automobil koji koristi dizel motor, koje se našlo na ovoj listi. Pokreće ga modifikovani GM-ov 6,6-litreni V8 turbo dizel motor. To je dovoljno da za samo 3,9 sekundi ubrza do 100 km/h te razvije najveću brzinu od 321km/h. Ono što je najimpresivnije od svega jeste da ovaj automobil sve ovo radi sa rezervoarom punim čistog biljnog ulja.

[SLIKA]5[/SLIKA]Porsche Cayman

Porsche je dokazao da i sportski automobili mogu malo trošiti i paziti na prirodu. Cayman je najzeleniji od svih Porcheovih modela. Pokreće ga 2.7-litreni boxer motor snage 241 ks. Za jednog Porchea ovaj model je jeftin. Košta 50 hiljada dolara. Ipak, za male pare ne možete imati i stil i brzinu. Dobićete automobil koji malo troši i od 0 do 100 km/h ubrza za 6.1 sekunda. Ovo je auto koje možete kupiti, koje neće puno trošiti, a opet ćete biti "cool". Ipak, Porche je Porche.

[SLIKA]6[/SLIKA]Koenigsegg CCXR

Poput Lotusa i Koenigsegg koristi biogorivo poput E85 koje će dati dodatnu snagu i onako snažnom motoru. Zbog više oktanske vrijednosti i boljih termodinamičkih svojstava u radu motora CCXR raspolaže većom snagom nego izvorni model Koenigsegg CCX. Konkretno, radi se o nevjerovatnih 1018 ks. Od 0 do 100 km/h ubrza za samo 3 sekunde i razvija maksimalnu brzinu od 402,3 km/h.

Od svih ovih automobila, jedino Tesla Roadster pokazuje tehnologiju koju bi svi proizvođači automobila trebali pogledati. I još nešto, Jedino je Tesla u potpunosti "zeleni" sportski automobil. Tako vam je to kada nešto stigne iz Silikonske doline.