Veliki uspjeh
0

SEAT ponovo Svjetski prvak WTCC-a

Sarajevo-x.com
Veliki uspjeh za SEAT na World Touring Car Championship-u 2009. Team SEAT Sport-a odnio je pobjedu na stazi u Macau osvajajući drugu godinu u nizu titulu svjetskog prvaka u kategoriji konstruktora, te titulu svjetskog prvaka u kategoriji vozača, kao i trofej u pojedinačnom šampionatu.

SEAT i Gabriele Tarquini su šampioni 2009. godine. Drugo mjesto osvojio je Yvan Muller, dok je trofej pojedinačnog šampionata pripao Tom Coronel-u, što znači da je SEAT imao mogućnost da odnese pobjedu sa dva različita vozila, sa Leonom TDI i Leonom WTCC nadmašujući BMW, Chevrolet i Ladu u šampionatu konstruktora.

Sa ovom pobjedom, Gabriele Tarquini je ušao u historiju auto-moto sporta: postao je sedmi italijanski svjetski prvak, 18 godina nakon vozača Teo Fabi, Nino Farina, Alberto Ascari, Mauro Baldi, Roberto Ravaglia i Massima Biasion.

Sa svojih 47 godina, on je najstariji svjetski prvak u historiji auto-moto sporta, čime je nadmašio čak Juna Manuela Fangia.

Za španski brand ovo je peta titula svjetskog prvaka nakon pobjeda 1996, 1997 i 1998 sa Ibiza Kit Car-om i pobjedom FIA WTCC 2008 sa Leon-om TDI FIA WTCC.

"Predivno je postati svjetski prvak nakon dugogodišnje karijere. Ovo je bila veoma teška i naporna utrka, a da biste pobijedili dva ovako jaka konkurenta kao što su Yvan Muller i Augusto Farfus, najvažnije je bilo osvojiti što više bodova u svim utrkama“, rekao je Gabriele Tarquini.