Ekološka izvedba
0

Seat Ibiza Ecomotive postavila novi svjetski rekord

Sarajevo-x.com
Vozeći od Martorella do Gottingena austrijski stručnjak u štedljivoj vožnji Gerhard Plattner uspio je u Seat Ibizi preći s jednim rezervoarom goriva više od 1.500 kilometara.

U središtu pažnje je Seat Ibiza u Ecomotive izvedbi. Štedljiva i ekološki nastrojena verzija Ibize je novi svjetski rekorder kao serijski automobil s najmanjom ostvarenom prosječnom potrošnjom. Štedljivi Austrijanac uspio je natjerati Ibizu da dionicu dugu 1.562 km pređe s jednim rezervoarom goriva, odnosno s 45,53 litre.

Konkretno, Ibiza je vozeći cestama Španije, Francuske i Njemačke ostvarila prosječnu potrošnju od tek 2,9 l/100 km. Gerhard Plattner je automobil preuzeo 27. aprila u Seatovoj tvornici u Martorellu. Jednom napunjen, rezervoar goriva je zapečaćen, a automobil je krenuo na put u društvu predstavnika IPMC (International Police Motor Corporation).

Brzina vožnje ograničena je na maksimalnih 110 km/h na otvorenoj cesti, a automobil je na putu posjetio i nekoliko evropskih metropola.

Već je dolaskom u Frankfurt Seat imao u šaci svjetski rekord, no višak goriva u rezervoaru prevagnuo je da Ibiza nastavi put sve do Gottingena i ostvari još uvjerljiviji rezultat.

Seat Ibiza Ecomotive pokretana je 1,4 TDI dizelskim motorom snage 80 KS. Prema tvorničkim podacima zadovoljava se sa prosječnih 3,7 l/100 km, a u atmosferu ispušta 98 g CO2/km.