auto
0

Schumacher u utrci sa avionom

Klix.ba
U Grossetu u Italiji održana je nesvakidašnja utrka između Ferrarijevog F1 bolida F2003-GA i borbenog mlažnjaka Eurofighter Typhoon.

Održane su ukupno tri utrke i to na 600, 900 i 1200 metara. Schumijev Ferrari je uspio da u prvoj utrci pobijedi za dužinu nosa bolida.

Ipak u ostale dvije mlažanjak je, sa Mauriziom Chelijem u kokpitu, sa lakoćom ostavio F2003-GA iza sebe.

Schumacher je izjavio da je ovo bilo jedno veoma interesantno iskustvo, ali i da je bio pod mnogo manjim pritiskom nego kada se suprotstavlja svojim F1 suparnicima.

Pilot Cheli se i nije mnogo hvalio svojom pobjedom u ostale dvije utrke te je dodao: "Svako je kralj u svom okruženju."

Trka se odvijala tako što su se Ferrari i mlažnjak poravanali u dvije paralelne uzletne staze, i nakon davanja signala oba pilota su dali puni gas. Nakon prelaženja određene dužine avion je svaki put uzletio da bi se okrenuo i vratio na polaznu tačku za sljedeću trku.

Schumacher je u prvoj utrci prešao 600 metara za 9.4 sekunde dok je mlažnjak zaostao samo 0.2 sekunde. U drugoj utrci na 1200 metara Typhoon je tu udaljenost prešao za 14.2 sekunde dok je F2003-GA za njim kasnio 2.5 sekunde. U trećoj i posljednjoj utrci, na 900 metara opet je liniju prvi prešao avion i to za 13.0 sekundi dok ga je Schumi pratio u stopu sa zakašnjenjem od 0.2 sekunde.

O kakvim se razlikama radi najbolje govori podatak da ovaj avion u zraku postiže brzinu od 2447 km/h dok je Ferrarijev maksimum na 369 km/h.

Ovaj događaj je organizovalo italijansko ministarstvo odbrane u cilju demonstracije kapaciteta industrije u Italiji.