Preventivne mjere
5

Savjeti starijim vozačima: Ovo trebate primijeniti ako želite sigurnu vožnju

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
S godinama se neke stvari mijenjaju i ne funkcionišemo kao prije, a sve to utječe na svakodnevne aktivnosti koje obavljamo, što često odbijamo prihvatiti.

Stariji gvozači suočavaju se s brojnim izazovima kada je u pitanju sigurnost prilikom vožnje, piše Geico . Iako su, možda, još uvijek "divlji" u srcu, tijelo koje je u godinama može pričati drugačiju priču.

Starije osobe su relativno sigurni i savjesni vozači, ali ipak, neke tjelesne promjene koje se događaju prilikom starenja mogu ometati sigurnu vožnju.

Kako ostati sigurni i u ozbiljnim godinama

Tri glavna područja koja brinu starije vozaču su vid, sluh i refleksi. Svakako, uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom o tome mogu li lijekovi koje uzimate utjecati na vaše vozačke sposobnosti. Iako se često to zanemaruje, pojedini lijekovi mogu ozbiljno narušiti osjećaj za procjenu i reflekse.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći voziti sigurno:

Redovno provjeravajte svoj vid, a osim toga, održavajte svoje naočale čistim, češće mijenjajte metlice brisača, upalite svjetla na kontrolnoj ploči automobila (obično okretanjem malog dugmeta pokraj mjerača brzine) i nikako ne vozite sa zamagljenim staklima.

Ako vam sluh predstavlja problem, posjetite liječnika i uzmite slušni aparat, ako je to potrebno. Smanjite muziku i druge zvučne ometače, kako biste mogli bolje čuti sirene i vozila hitne pomoći.

Sa sve većim brojem tjelesnih pomagala, ograničena pokretljivost se, također, može prilagoditi na nekoliko načina. Provjerite s liječnikom ili terapeutom mogućnost modifikacije vašeg vozila koja bi vam mogla olakšati vožnju, a istovremeno vam i povećati efikasnost dok ste na cesti.

Pronađite auto koji ispunjava vaše potrebe. Najnovija dostignuća u automobilskoj industriji omogućavaju niz opcija, od električnih prozora, brava i električnog upravljanja do sjedala koja "pamte" vaš omiljeni položaj u kojem sjedite prilikom vožnje.

Prije nego što izađete, mudro isplanirajte svoj put i potražite alternativne ceste. Ako niste sigurni kako stići do željenog mjesta, pitajte za smjer. Za one koji koriste tehnologiju, GPS je zabavno i dobro rješenje. Jednostavno unesite destinaciju na koju želite ići i uređaj će vas odvesti tamo dajući vam uputstva, korak po korak.

Ne približavajte se mnogo drugim vozilima, posebno ne većom brzinom. Trebate biti sigurni da ćete imati dovoljno vremena zakočiti, ako se saobraćaj naglo zaustavi. Držanjem većeg razmaka između vašeg i drugog vozila, imat ćete dovoljno vremena reagovati u brojnim situacijama sigurno i efikasno.

Ako više volite sporiju vožnju i kada vozite cestama na kojima je dopuštena veća brzina, budite obazrivi prema drugim vozačima i ostanite u desnoj traci.

Savjeti za noćnu vožnju

Neovisno o godinama, vožnja noću donosi brojne izazove. Izbjegavanje nesreće obično zahtijeva brzu reakciju i dobar vid, a oba ova faktora mogu biti ometena tokom noćne vožnje.

Održavajte svjetla, stražnja svjetla, vjetrobrane i prozore čistim (izvana i iznutra). Tako ćete biti sigurni da imate nesmetan pogled na svoje okruženje.

Veći je izazov procijeniti udaljenost i brzinu u mraku, zato prilagodite svoju brzinu u skladu s time i održavajte veći razmak između vas i vozila ispred vas. Naravno, imajte na umu i da vas prespora vožnja također može dovesti u opasnost.

Padanje u san za volanom uzrok je najvećeg broja nesreća. Nikada nemojte sjedati za volan ako ste uzimali lijekove za koje znate da izazivaju pospanost ili umor. Često napravite pauzu kako biste ostali budni i oprezni.

Ako su prednja svjetla vozila koje vam ide ususret presvijetla ili prejaka, sjetite se da će vam pogled prema dolje i u desnu stranu pomoći odbiti svjetlost. Vodite se desnom stranom ceste koja vam može pomoći ostati na cesti, a da vam ne ugrozi vid.

Dobra ideja je imati mobitel kod sebe u slučaju hitnih situacija. Ipak, izbjegavajte pričati ili koristiti mobitel dok vozite, posebno noću. Ako morate obaviti poziv ili koristiti mobitel iz nekih drugih razloga, nađite sigurno mjesto na kojem se možete zaustaviti prije svega.

Bilo da uživate u slobodi vozeći se na otvorenoj cesti ili se, jednostavno, vozite po gradu, važno je učiniti nekoliko promjena koje će biti u skladu s vašim tjelesnim sposobnostima. Kada to učinite, bit će vam lako održavati sigurnu vožnju i biti oprezni.