auto
109

Sarajevo: Svečanim otvaranjem počeo "Rally Jahorina 2014."

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ispred BBI centra, otvorio je ceremonijalni start ovogodišnje sportske manifestacije “Rally Jahorina 2014“, takmičenje u okviru kojeg će najbolje posade iz BiH i Srbije provjeriti svoje sposobnosti na brzinskim ispitima na Jahorini, Trebeviću i Hreši, javlja Anadolija.

Prije početka ove manifestacije, prisutni su minutom šutnje i molitvom, odali počast poginulim rudarima u Raspotočju, u Zenici.

Gradonačelnik Komšić je kazao kako ovaj internacionalni i sada već tradicionalni rally od velikog značaja za cijelu državu.

“To je jedna od značajnih sportskih manifestacija, baš zato što je internacionalna, koja afirmira i Sarajevo, i Istočno Sarajevo i BiH kao državu. Ova manifestacija se uklopila u ostale naše aktivnosti. Ova godina je nama jubilarna po mnogo čemu. Imali smo 30 godina obilježavanja Zimske olimpijade, pa 100. godišnjicu od Prvog svjetskog rata, prvu biciklističku trku 'Grand Prix Sarajevo'... Dakle, dva grada se pomalo pripremaju za veliku zajedničku priredbu u 2017. godini, a to je Omladinska zimska olimpijada“, rekao je Komšić.

Nebojša Džebo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove, kazao je kako grad Istočno Sarajevo podržava ovakve manifestacije, a konačnicu takve podrške doživjet će Zimska olimpijade za mlade EYOF.

U okviru "Rally Jahorina 2014", učesnici će voziti na području Sarajeva i lstočnog Sarajeva, a rally se boduje za šampionat Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ukupna dužina itinerera je 227,40 km, a od toga 67,20 km se odnosi na brzinske ispite (BI). Planirano je da se vozi pet brzinskih ispita na tri staze na putevima R447 i R446, i to: Stari Grad (Dariva – Hreša – Brezovice, dužine 12,20 km), Jahorina (Vrhprača – Jahorina, dužine 11,50 km) i Trebević (Vraca – Brus – Jasik, dužine 16,00 km).