Kraj tradicije
2

Sajam automobila u Frankfurtu je ugašen, IAA će 2021. godine biti održan negdje drugo

E. Z.
Sajmovi automobila su već nekoliko godina u krizi, a sada ona punim zamahom napada i najveće i najpopularnije sajmove. Poznati i popularni IAA sajam tako 2021. godine neće biti održan u gradu na Majni, nego negdje drugo i u nekom drugom formatu.

Već godinama se dešava da brojne marke uopšte ne dolaze na velike i popularne sajmove, a to je malo po malo počelo u potpunosti gasiti ovaj vid promocije automobila. Uz brojne nove načine promocije posjetioci sve manje posjećuju sajmove automobila, a uz velike troškove izlaganja na takvim sajmovima mnoge marke su zaključile da im se jednostavno ne isplati izlagati tu.

Ipak, vijest da tradicija duga 70 godina pod imenom IAA sajam automobila u Frankfurtu prestaje odjeknula je kao iznenađenje. VDA (Verband der Automobilindustrie) koji je organizator IAA, zvanično je saopštio da Frankfurt neće biti domaćin izlagača iz autoindustrije u septembru 2021. godine kako je planirano po redovnom rasporedu. Ovo je ujedno i veliki ekonomski udarac za sam grad Frankfurt.

Iz VDA su ipak saopštili da ovo ne znači potpuno gašenje sajma automobila te da će on ipak biti održan 2021. godine, ali u nekom drugom gradu. Za sada se spominju Keln, Štutgart i Hanover, a uz promjenu lokacije iz VDA najavljuju da će IAA 2021. imati sasvim drugačiji format u odnosu na ono što smo navikli u Frankfurtu, i da će fokus salona biti na mobilnosti uopšte.

U svakom slučaju VDA želi privući više posjetilaca pa iako je 2019. godine sajam posjetilo 550.000 ljudi, to je i dalje značajan pad posjete u odnosu na 810.000 iz 2017. i 931.000 iz 2015. godine.