DOSTAVLJAČ NOVINA
52

S neuništivom Toyotom Corollom prešao više od dva miliona kilometara

A. M.
Vremešna i sada već arhaična Toyota Corolla Graema Hebleyja, 72-godišnjeg dostavljača novina s Novog Zelanda prešla je više od 2 miliona kilometara u zadnje 23 godine koliko je ovaj vitalni starac posjeduje.

Vitalni 72-godišnji dostavljač novina s Novog Zelanda postigao je svojevrstan rekord. S Toyotom Corollom prešao je više od dva miliona kilometara. I iznenađujuće, automobil još uvijek radi sasvim uredno. Prema tekstu iz New Zealand Heralda, 72-godišnji Graeme Hebley jubilarnih dva miliona kilometera je prešao još u martu. Gospodin Hebley radi kao dostavljač novina još od 1960-ih, a auto je kupio kao polovno 2000. godine kada je na satu stajalo samo 80.000 kilometara.

Gospodin Hebley vozi od Wellingtona do New Plymoutha i nazad šest dana u sedmici. Za to putovanje u jednom smjeru potrebno je 4 sata i 45 minuta. To znači da automobil svake sedmice pređe 5.000 kilometara, a to opet znači dvije stvari. Gospodin Hebley je brzo nabio ovoliku kilometražu, a drugo Corolla mora ići na servis svakih 15 dana. Corolla, koja još uvijek ima originalni motor i mjenjač, servisirana je sve vrijeme u Guthrie's Auto Care servisu u Whanganuiju svake dvije sedmice u posljednje 22 godine.

"Jednog jutra pokvario mi se jedan od naših kombija. Nazvao sam Johna Shermana iz Guthrie'sa i on je došao i pomogao mi. Od tada sve svoje servise obavljam ovdje u Guthrie's servisu", rekao je g. Hebley.

‘’Corolla se koristila za dostavu čipsa u Tokiju prije nego što sam ga ja kupio." Jedini veći zahvati na održavanju auta u zadnjih 23 godine su remen - koji je zamijenjen 20. puta i ležajevi točka. Osim ovih dijelova, automobil je u izvornom stanju’’ – zaključuje Graem. Mehaničar John Sherman potvrdio je ovaj rekord, s obzirom da sve ove godine servisira Graemovu Corollu. '’Da ne održavam ovaj auto, ne bih vjerovao. Ne bih vjerovao da može preći dva miliona kilometara, a da nešto ne pođe po zlu’', rekao je John za New Zealand Herald.

Gospodin Hebley i dalje svake sedmice putuje po sjevernom dijelu Novog Zelanda, rekavši da ne planira prestati voziti u skorije vrijeme. Takođe, vjeruje da bi ga Corolla u ovom trenutku mogla nadživjeti.