Autoindustrija
0

Rukovodioci Porschea podnijeli ostavke

SRNA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Direktor njemačkog proizvođača luksuznih automobila Porsche Wendelin Wiedeking i finansijski direktor Holger Haerter podnijeli su ostavke koje momentalno stupaju na snagu, saopštila je danas kompanija.

Vijest je objavljena u vrijeme sastanka upravnih odbora Porschea i Volkswagena na kojima se razmatraju planovi o daljem razvoju firmi i dovođenju novih investitora, prenosi BBC.

Prethodno je Porsche, koji posjeduje 51 odsto Volkswagena", saopštio da će povećati svoj kapital za najmanje pet milijardi eura.

Saopštenja su uslijedila poslije noćašnjih sastanaka na kojima se razgovaralo o budućnosti kompanije.

Wiedekinga će zamijeniti Michael Macht, član upravnog odbora zadužen za proizvodnju, a njegov zamjenik biće šef personala Thomas Edig.

"Wiedeking i Haerter su zaključili prošle sedmice da će dalji strateški razvoj vlasničke firme Porsche SE, te Porschea AG biti bolji ukoliko se oni povuku sa položaja u odboru", navodi se u saopštenju.

Porsche nije precizirao da li će pet milijardi eura za povećanje kapitala doći iz Katara.
Ranije se govorilo o mogućem preuzimanju Porschea od strane Volkswagena, a rukovodstva dvije kompanije danas održavaju odvojene sastanke.

Wiedeking (56) je došao u Porsche 1983. godine. Napustio je kompaniju 1988. godine, ali se vratio 1991. godine i dvije godine kasnije postao direktor.