Iz bogate kolekcije
37

Rowan Atkinson prodaje svoj Mercedes 500E i Lanciju Themu 8.32

Klix.ba
Mercedes i Lancia iz kolekcije britanskog glumca i komičara Rowana Atkinsona ponuđeni su na prodaju.

Slavni Atkinson na aukciji kuće Silverstone Auzctions pod nazivom Race Retro Clasic Car Sale, koja se održava 24. i 25. februara, namjerava prodati svoja dva automobila, a to su Mercedes 500E i Lancia Thema 8.32 Series 1. Radi se o rijetkim primjercima i zaista posebnom automobilima.

Mercedes 500E je ručno izrađeno remek-djelo i drugi je takav automobil koji je u Atkinsonovom posjedu. Prešao je blizu 136.800 km, a proizveden je 1993. godine. Kupljen je 2015. godine u vrijeme kada je glumac tražio najbolji primjerak. Automobil pokreće 5,0-litarski V8 motor, a unutrašnjost je presvučena osnovnom sivom tkaninom, što se Atkinsonu više sviđalo u odnosu na kožu. Ipak, kožom je presvučen upravljač. Automobil posjeduje urednu dokumentaciju i historiju servisa, kao i rezervne ključeve.

Atkinsonova Lancia je još rjeđa u Velikoj Britaniji, gdje je trenutno registrovano svega 20 primjeraka ovog modela s Ferrarijevim motorom. Lancia je proizvedena devedesetih, a u Atkinsonovom posjedu je u posljednjih sedam godina. Automobil je korišten, redovno održavan i poboljšan. Obojen je u crvenu boju, a u unutrašnjosti je bež velur i sve je u fantastičnom stanju.

Glumac je poznat kao ljubitelj auitomobila, a 2015. godine je prodao Land Rover Defender 90 Heritage za 10.000 funti. Iste godine je prodao i roze McLaren F1 za 8 miliona funti iako ga je "razbio" dva puta.