Svjetski reli šampionat
0

Rovanperä i Toyota pobjedom u Hrvatskoj nastavljaju uvjerljiv niz

E. Z.
Foto: WRC.com
Kalle Rovanperä upisao je još jednu izvanrednu pobjedu ove sezone WRC-a. Na Croatia Rally-u u nedjelju popodne pošto je pljusak preokrenuo takmičenje u posljednjim kilometrima bilo je neizvjesno do zadnjeg kilometra relija.

Finac je vodio od početka trodnevnog relija u brdima oko Zagreba u svojoj Toyoti GR Yaris, da bi oluja u pretposljednjem brzinskom ispitu izbrisala svoju teško stečenu prednost.

Rovanperu je tako opet ugrozio Ott Tänak, čije je kockanje sa mekšim Pirelli gumama dalo prednost njegovom Hyundaiju i20 N na asfaltu, te je tako došao u prednost od 1,4 sekunde.

Ipak, sportska sreća se opet okrenula nazad prema Rovanperi jer je suh asfalt na zatvaranju Wolf Power Stage brzinskog ispita nudio nadu. Istina, šanse su ostale čvrsto u Tänakovu korist jer su blato i zemlja prekrili posljednjih 14,09 kilometara ispita.

Rovanperä je mogao uraditi samo jednu stvar, odbacio je oprez u vjetar i značajno nadoknadio zaostatak i spektakularno došao do još jedne uzastopne pobjede FIA ​​Svjetskog prvenstva u reliju, i to sa samo 4,3 sekunde prednosti. Ovom pobjedom u Hrvatskoj Rovanperä je povećao svoju prednost u ukupnom poretku WRC-a na 29 nakon tri relija koja ukupno ima 13 takmičenja.

"Bio sam siguran da ne možemo biti tako brzi sa ovim gumama, ali bilo je nevjerovatno,“ osmjehnuo se Rovanperä. “Zaista smo se trudili i mislim da smo to zaslužili ovog vikenda. Svakako, to je bila najteža pobjeda u mojoj karijeri.”

S druge strane, ovo je razočaravajući ishod za Tänaka, koji nije pobjedio na WRC reliju još od februara 2021. godine. "Nisam rizikovao, ali Kalle je očigledno dobro vozio,” rekao je. "Borili smo se za pobjedu, ali samo zbog pametnih odluka i izbora guma."