Enormna potražnja
56

Rolls-Royce u slatkim problemima: Previše kupaca želi Cullinan

Klix.ba
I dok Brexit zabrinjava neke britanske kompanije, u Rolls-Royceu traže način da zadovolje enormnu potražnju za svojim prvim ultraluksuznim SUV-om.

Nakon početka proizvodnje dugo najavljivanog ultraluksuznog SUV-a Cullinan, s kojim je i Rolls-Royce na kraju ušao u sve popularniji segment automobila za sve (ne)prilike, u britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a rade punom parom u nastojanju da zadovolje enormnu potražnju za Cullinanom.

Prema izjavi izvršnog direktora Rolls-Roycea koji je zadužen za tržište Sjeverne Amerike zaposleni u Rollsovoj tvornici u Goodwoodu rade punim kapacitetom u nastojanju da proizvedu i isporuče sve naručene Cullinane, ali je uprkos svemu lista narudžbi sve duža i u ovom trenutku je popunjena do jula.

U nastojanju da zadovolje enormnu potražnju (uz činjenicu da bogati kupci ne vole da čekaju) u RR-u su zaposlili 200 dodatnih radnika, a intenzivno razmišljaju i o proširenju postojećih proizvodnih kapaciteta.

Zanimljivo je da je Cullinan prvi Rolls-Royce za polovinu od potvrđenih kupaca među kojima ima mnogo pripadnica ljepšeg spola. Druga polovina Cullinan želi priključiti postojećoj kolekciji modela koje krasi čuveni simbol 'Spirit of Ecstasy'.

Podsjećanja radi, 5,34 metra dug Cullinan (čija masa iznosi 2.660 kilograma) pokreće 6,7-litarski biturbo V12 motor koji posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača na obje osovine isporučuje više od 570 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde i maksimalnu brzinu 250 km/h.