Jedna od 12
0

Rimac Nevera opet obara rekorde: Sada je najbrža i na Nürburgringu

Klix.ba
Nakon predstavljanja verzije Nevera Time Attack, na The Quail Motorsports Gathering događaju, Rimac Automobili nastavljaju ovu godinu obilježenu obaranjem rekorda. Sada je "pao" i najvažniji rekord. Nevera je bila u Zelenom paklu.

Novo izdanje Nevere u limitiranoj seriji od 12 primjeraka posvećeno je obaranju rekorda na stazama, a najzahtjevniji od njih je već oboren. Novi rekord za serijski električni automobil na slavnoj stazi Nurburgring je 7:05:298.

Jučer, 18. avgusta, Rimac Nevera je oborila prethodni rekord za serijski EV automobil, nadmašivši ga za čak 20 sekundi na svom prvom debiju na čuvenoj i uvijek izazovnoj stazi Nürburgring. U konfiguraciji kraće staze od 20,6 km Nevera je postavila vrijeme 7:05:928.

Rekordni krug, koji je vozio hrvatski trkač Martin Kodrić, odrađen je na gumama Michelin Cup2R, a potvrđen je nezavisnim podacima o vremenu, TÜV SÜD i telemetrijom na vozilu.

Komentarišući rekordni krug, Kodrić objašnjava: "Imali smo izazovne vremenske uslove tokom naših treninga ove sedmice i odabrali smo ono što se čini kao jedan od najtoplijih dana na stazi ovog ljeta da odredimo vrijeme kruga. Međutim, vrijeme kruga 7:05:298 na Nürburgring Nordschleife je za pohvalu. Činjenica da Nevera može postići ovu vrstu brzine na stazi, s obzirom na to da je razvijena da bude udoban hipersportski GT auto za putovanja, je ono što je čini tako posebnim. To je tako dobro zaokružen komad inženjeringa i dizajna; nježan i upotrebljiv u gradu, uzbudljiv za vožnju po krivudavim B-putevima, udoban na velikim udaljenostima i razorno brz na trkačkoj stazi."

Kako se može vidjeti na video snimku vožnja po Nordschleifeu u Neveri je pravo uzbuđenje, od izlaska iz poznate krivini Carousel, sa 1.914 KS raspoređenih na četiri točka, ili maksimalnog ubrzanja na ravnoj dionici od 2,8 kilometara gdje je Nevera morala biti limitirana na 350 km/h zbog limitia mogućnosti guma.

Ovaj rekord je samo posljednji na listi od više od 20 koje je Nevera srušila ove godine. U aprilu 2023., na Automotive Testing Papenburg (ATP), Njemačka, Rimac Nevera je ostvarila spektakularna 23 rekorda performansi u jednom danu, uključujući 0-60 mph, 0-100 mph i 0-186 mph. Nevera je također ima i titulu EV-a sa najvećom potvrđenom maksimalnom brzinom, postigavši ​​412 km/h.

U julu na Goodwood festivalu brzine, Nevera je još jednom pokazala svoju rekordnu sposobnost. Pred velikom publikom, Nevera je postavila vrijeme 49,32 drugi put tokom tempiranog Supercar Shootout-a, što ga čini ne samo najbržim električnim serijskim automobilom koji je ikada krenuo na čuveni uspon, već i najbržim serijskim automobilom koji je vozio uz ovo brdo 2023. godine. Sada, kao počast ovoj rekordnoj godini, Rimac Automobili će proizvesti samo 12 Nevera Time Attack edicije automobila – svi su već rasprodati.

Osnivač i izvršni direktor Rimac grupe, Mate Rimac, rekao je: "Nevera je na mnogo načina iznova izmislila svijet hiperautomobila, donoseći nove tehnologije, nove sposobnosti i nove nivoe performansi. Ali najjednostavniji način na koji možemo pokazati njegove sposobnosti je da izađemo i oborimo rekorde. I upravo to smo radili 2023. godine iznova i iznova. Nevera Time Attack je izdanje limitirane serije koje slavi dostignuća prošle godine, noseći boju po narudžbi inspirisanu automobilom koji je postavio svaki od njih. Izgrađen u seriji od 12, za svaki su već govorili naši kupci koji žele da zabilježe svoj vlastiti dio historije automobila sa performansama. A tek je i avgust, tako da ima dovoljno vremena da se obori još rekorda…”