Zanimljiv serijal
6

Rimac Automobili otkrivaju svoje tajne: Od početka do danas

Klix.ba
Tokom 2011. godine Mate Rimac je izašao iz garaže i odlučio se na jedan intenzivan izlet u avanturu poduzetništva u industriji koja u Hrvatskoj praktično nije postojala. Danas su Rimac Automobii tim od više od 550 ljudi na nekoliko lokacija, koji dodatno raste. Želja Mate RImca bila je pokazati potencijal električnih pogona i izgraditi najmoćniji električni hiperautomobil na svijetu. To je upravo ono što Rimac radi danas i kroz serijal videa vode nas kroz svoje prostorije i proizvodne procese.

Za manje od 10 godina Rimac je prerastao u proizvođača električnih hiperautomobila i jedna od glavnih adresa za tehnologiju elektrifikacije visokih performansi. Na adresu Rimac Automobila tako su došla neka od najvećih imena u industriji: Hyundai, Porsche, Aston Martin, Koenigsegg, Automobili Pininfarina i drugi. Kompanija je vertikalno integrisana s mnogim komponentama proizvedenim "u kući", što čini šetnju kroz njihove objekte fascinantnom.

Slijedite seriju od četiri epizode u kojima nas Mate Rimac temeljito vodi kroz objekte Rimac Automobila. Brzinu rasta u Rimcu teško je pratiti pa se već u trenutku objave ovog videa polovina proizvodnje preselila u novi pogon. Sljedeći izazov je da kompanija izraste iz malog proizvođača složenih komponenti visoke elektrifikacije, do ustaljenog dobavljača za industriju nivoa Tier-1.

U novim objektima koji su trenutno u izgradnji Rimac planira nove proizvodne linije za baterije, pogonske sisteme i proizvodnju C_Two hipersportskog automobila počevši od 2020. godine.