auto
3

Render BMW-a Serije 1 predviđa budućnost hatchbacka

Klix.ba
BMW-ova Serija 1 je najmanje aktraktivan model u ponudi kompanije, no, facelift predstavljen prije dvije godine je veliko poboljšanje u odnosu na model koji je naslijedio. Bavarski gigant sada radi na modelu koji će se pojaviti u drugoj polovini 2018. godine.

Novi automobil će se prodavati kao model za 2019. godinu, a donijet će evoluciju u dizajnu, baš kao što je slučaj s BMW-ovim najnovijim modelima. Magazin Motor1 je objavio render koji pokazuje kako bi automobil mogao izgledati.

Dizajn neće doživjeti prevelike promjene, ali će tehničkih itekako biti. Očekje se da će BMW odustati od pogona na stražnje točkove te da će Seriju 1 ponuditi s prednjim pogonom. To znači prelazak na platformu koju koriste Serija 2 Active Tourer i Gran Tourer MPV, kao i dva Minija.

BMW Serija 1 Sedan namijenjena kineskom tržištu koristi UKL platformu. Mali sedan je primijećen prošlog mjeseca u Njemačkoj, tako da postoji mogućnost da bude dostupan i evropskim kupcima.

Automobil se razvija pod kodnim imenom F40, a bit će dostupan u verzijama s troja i petera vrata. Jasno je da će malo "porasti" u odnosu na prethodnika, tako da se može očekivati prostranija unutrašnjost, posebno za putnike na stražnjem sjedištu.

S obzirom na činjenicu da će koristiti UKL platformu, može se pretpostaviti da će koristiti trocilindrične i četverocilindrične motore s turbopunjačima preuzete od luksuznijih modela. Snažniji motori će opciono moći biti upareni s xDrive pogonom na sva četiri točka.

Iako se radi o značajnoj promjeni, to prema svemu sudeći neće biti previše važno kupcima. Razlog je jednostavan, istraživanje iz 2010. godine je pokazalo da čak 80 posto vlasnika BMW-ove Serije 1 misli da se radi o automobilu s pogonom na prednje točkove.