Odličan primjerak
3

Renault R5 Turbo 2 Evo prodan za 95.000 dolara

Klix.ba
Originalni Renault R5 Turbo 2 Evo se pojavio 1980. godine, a sada je jedan takav primjerak prodan za 95.000 dolara.

Renault R5 Turbo je bio odgovor na Lanciju Stratos, dizajnirao je Marcello Gandini iz kompanije Bertone, a automobil je brzo privukao veliku pažnju u Svjetskom reli šampionatu (WRC), kao i pažnju entuzijasta.

Tokom šestogodišnje proizvodnje originalnog modela R5 Turbo, pojavila se i snažnija verzija Turbo 2, a potom je uslijedio još snažniji Turbo 2 Evolution.

Proizvedeno je svega 117 prmjeraka modela Turbo 2 Evo kraje proizvodnog ciklusa, a gotovo svi su bili ograničeni na Belgiju, jer je prodaja modela R5 u Francuskoj završila godinu dana ranije. Najmanje jedan je završio u SAD-u, a to je upravo automobil na fotografijama, koji je nedavno prodan na aukciji za 95.000 dolara.

Automobil je prešao svega 29.018 km, a pokreće ga četverocilindrični motor s turbopunjačem od 1.432 cc, koji je uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem.

Za razliku od standardnog modela Turbo 2, verzija Evo ima aluminijski krov te veću zapreminu motora koja iznosi 1.397 cc. Primjerak na fotografijama ima i nekoliko fabričkih opcija kao što je Maxi prednji dio sa šest Cibie Super Oscar svjetala, koja su postavljene 1993. godine.

Automobil posjeduje 15-inčne Gotti naplatke od legura, na prednjim su gume Dunlop Direzza DZ-102 dimenzija 195/60, a na zadnjim su klasične reli Michelin TB-12 gume.

Unutrašnjost je također u fantastičnom stanju. Instrument tabla, konzola i naslonjač za ruku su crne boje. Automobil je mehanički servisiran u oktobru prošle godine, a taj posao je obavila kompanija DynaSport u Portlandu u Oregonu po cijeni od 20.000 dolara.